Szabadidő

Spórolásra biztat az új húszdolláros bankjegy

Ez a papírpénz az első az USA történetében, amelyre egy nő arcképe kerül. A felhasznált portrét látva viszont nem biztos, hogy sokan jó szívvel fizetnek majd az új húszassal – ha egyáltalán bevezetik.

Még 2016-ban írtunk róla, hogy nő kerül a húszdollárosra az Egyesült Államokban. A 2015 decemberében közzétett listáról a fekete polgárjogi harcos Harriet Tubmant választották ki, a következő áprilisban pedig Jack Lew, Barack Obama pénzügyminisztere jelentette be, hogy az új bankjegyeken már Tubman portréja lesz látható.

Bár egyelőre nem száz százalék, hogy a várhatóan 2020-tól bevezetett húszdolláros lenne az első papírpénz az USA történetében, amelynek előlapján egy nő szerepel majd, tény, hogy sokan szeretnék, ha a jelenlegi pénzeken látható Andrew Jackson képe eltűnne. Az Egyesült Államok hetedik elnökeként szolgáló Jacksont ugyanis sokan azért bírálják, mert az 1800-as években sok bennszülött amerikai kitelepítésében játszott szerepet.

A tervezett új bankjegynek mindenesetre már elkészült a látványterve, az internetezők pedig azonnal lecsaptak. Az alábbi Twitter-felhasználó például már nagyon várja az új húszasok megjelenését, véleménye szerint ugyanis Harriet Tubman rosszalló arckifejezése miatt rengeteg pénzt fog majd megspórolni, így ugyanis kétszer is meggondolja, hogy valóban szüksége van-e arra a tárgyra, amit az új papírpénzzel szeretne kifizetni.

Nem tudjuk, mennyire lesz hatékony ez a spórolási módszer, mindenesetre elgondolkodtató, hogy vajon mennyivel költenénk kevesebbet, ha hasonló arcok korholnának minket, amikor a pénztárcánkba nyúlunk.

Te kit látnál szívesen a magyar papírpénzeken?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top