Szabadidő

Varázslatos télen a Szalajka-völgyi vízesés – videó

A legtöbb csapadékot vasárnap Heves és Nógrád megyében mérték, itt havazott a hétvégén a legtöbbet. A fehér hóborítás különösen jót tett a Szalajka-völgynek.

A behavazott erdőben különösen mesebelin mutat a Szalajka-völgyi Fátyol-vízesés, ahogy az a heol.hu alábbi videóján is látható. 

A hétvégén az ország egész területén esett a hó, a legtöbb csapadék pedig részben a Bükk térségébe jutott. A lap megjegyzi, hogy a Szalajka-völgy a nevét a 19. században kapta az ottaniak fő megélhetéséről, a latin sal alcali után szalalkálinak nevezett kálium-karbonát (hamuzsír) égetéséről. A Szalajka-patakban már hosszú ideje vadon él a sebes pisztráng, de a völgyben mintegy 100 éve tenyésztik is a halat.

A Fátyol-vízesés a völgy legfőbb látnivalója. A Szalajka-patakot karsztforrások (Szikla-forrás, Szalajka-forrás) táplálják. Ezek vizéből, ahogy az a felszínre jut, az oldott szén-dioxid egy része elillan a levegőbe, az így túltelített vízből kicsapódik a kalcium-karbonát. A víz egy ilyen, mintegy 17 méter hosszú mésztufagát 18 teraszán zúdul le.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Lehotka László

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top