Szabadidő

Kivágták az összes férfit a Ryan közlegény megmentéséből, összesen 2 perc maradt a filmből

Mosogatás, gépírás – mindössze ennyi szerep jut a nőknek Steven Spielberg híresen férfiközpontú klasszikusában, a Ryan közlegény megmentésében. Ez a tesztoszterontúlsúly különösen akkor lesz feltűnő, ha a filmből kivágják az összes olyan jelenetet, amelyben férfiakat láthatunk. A majdnem háromórás mozi hossza így nyúlfarknyira rövidül.

A @LoganJames nevű Twitter-felhasználó döntött úgy, hogy az 1998-as világháborús filmet megfosztja férfiasságától, és csak azokat a jeleneteket hagyja meg, amelyekben nincsenek férfi szereplők. Se Tom Hanks, se Matt Damon, de még Vin Diesel sem kaphatott egyetlen képkockát sem az ő változatában. Maradtak hát az olyan jelenetek, mint a hősi katonák sírjai, a normandiai partokat csapkodó hullámok, és néhány beállítás, amikor nők mosogatnak vagy éppen gépelnek – a kor kevésbé feminista eszméinek megfelelően. 

Ezzel a trükkel @LoganJamesnek sikerült Spielberg 2 óra 50 perces alkotását mindössze egy 2 perc és 20 másodperces videóvá rövidítenie. Íme a Ryan közlegény megmentése pasik nélkül:

Az ötlet egyébként onnan jött, hogy éppen ennek az ellenkezőjét művelték mások a Star Wars: Az utolsó Jedik képkockáival. A Pedestian.tv munkatársai nehezteltek a legutóbbi Star Wars-filmre, amiért a készítők látványosan sok női szereplővel próbálták kompenzálni az eddigi férfitúlsúlyt. Erre tessék: az összes olyan jelenetet kivágták a moziból, amikben nők szerepeltek. Így rövidült 46 percessé a produkció.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top