Szabadidő

Különös dolog történik, ha megnézed ezt a videót

Bár a képsorokon hétköznapi dolog látható, mégis alkalmasak arra, hogy egy furcsa, még a tudósok által sem teljesen értett jelenséget váltsanak ki a nézőkből.

Érdekes észrevételt tettek a Discovery Channel hatáskörébe tartozó Seeker Twitter-csatorna szerkesztői, akik megállapították, hogy a fazekaskoronggal dolgozó embereket ábrázoló videóknak érdekes hatásuk lehet az arra fogékonyakra.

Az ismétlődő mozdulatokat ábrázoló képsorok ugyanis alkalmasak rá, hogy kiváltsák a magyarul nagyjából önálló érzéki-idegi reakcióként jellemezhető ASMR jelenséget. Ez a kevéssé ismert fiziológiai jelenség nemcsak hasonló képek, hanem a lassú, suttogó beszéd, illetve repetitív hangok, például a kandalló pattogása vagy egy golyóstoll surrogása hatására is felléphet, igaz, az emberiségnek csak egy részénél jelentkezik a kellemes borzongás.

Az ASMR jelensége annyira új, hogy még a pszichológusok és más kutatók sem nagyon foglalkoztak vele: az első jelentősebb kutatásra 2015-ben került sor, ám akkor még csak a konkrét jelenség leírásáig jutottak a szakértők.

Neked volt már ASMR-élményed?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top