Szabadidő

Az Antarktiszon tesztelik, hogy milyen lesz majd aratni a Marson

Különleges üvegházat épít a Német Űrközpont (DLR) az Antarktiszon, hogy a jövőben a fedélzeten legénységgel a Marsra és a Holdra tartó missziók tesztelését segítse.

A magok vetését február elején kezdik meg, március végére már le is arathatják az első salátákat és retkeket az Antarktiszon – közölte a DLR.

A különleges konténerben kialakított üvegház hajón érkezett meg január 3-án az örök jég birodalmába. Lánctalpas hótaposó gépek szállították el az Alfred Wegener Intézethez tartozó Nemayer III-as állomáshoz, ahol egy állványzatra helyezték.

A belső kialakítás megkezdődött. Az üvegházban talaj és napfény nélkül fognak zöldséget és gyümölcsöt termeszteni a kutatók, ezzel próbálják meg felidézni a marsi körülményeket. „Polcokat kell kialakítani, a tápoldatokhoz pumpákat szerelünk fel, az optimális világítást speciális LED-ek adják” – mondta Daniel Schubert, az EDEN-ISS nevet kapott kutatási projekt vezetője.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top