Szabadidő

A földikutya lett az Év Emlőse idén – videó

Egy vak, alig tíz centiméteres kis szőrös üreglakót választott 2018 emlősének a Földművelésügyi Minisztérium Vadonleső Központja. A földikutyák már első ránézésre is elragadó jószágok, viszont nagyon ritkák, mindössze pár száz példányuk él a Kárpát-medencében.

Míg az előző években a keleti sün, a denevér és a mogyorós pele lett az év emlőse, idén a földikutyának jutott ez a megtisztelő szerep. Az ötödik éve futó pályázaton a Földművelésügyi Minisztérium Vadonleső Központja minden évben egy-egy őshonos emlőst választ ki a Kárpát-medencéből, a földikutya pedig már kétmillió éve él az Alföldön és a Délvidéken.

A földalatti járatokban élő, szemek híján teljesen vak, de éles hallású és remek szaglású földikutya a legritkább és kritikusan veszélyeztetett fajok közé tartozik. A világban körülbelül ezer él belőle, ebből Magyarországon, Bajánál, a déli határ közelében él egy nagyjából ötszáz példányból álló populáció, amelyet kettészakított a határvédelmi kerítés – írja az Index.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top