Szabadidő

Meghalt Sándor István olimpikon

A magyar evezés sokszoros bajnoka, az 1952-es helsinki olimpiai nyolcasunk vezérevezőse Torontóban halt meg.

Életének 97. évében, január 5-én hajnalban Torontóban elhunyt Sándor (Stadler) István, a magyar evezés markáns egyénisége, sokszoros bajnoka, aki az 1952-es, helsinki olimpián a nyolcasunk vezérevezőse volt – írja a Nemzeti Sport.

Sándor István 1920-ban született. Már az 1948-as olimpiára is kijutott volna, de mivel a Vörös Meteorból a Ferencvárosba igazolt, kiejtették az olimpiai küldöttségből.

Ezek után sem adta fel, és 1952-ben úgy jutott ki Helsinkibe, hogy a nyolcas gerincét a meteorosok adták. Mégis képes volt kiharcolni, hogy az olimpián végül a hatodik helyen végző magyar nyolcas vezérevezőse lehessen.

Máig ő az egyetlen hazai evezős, aki úgy szerezte a 18 magyar bajnoki címét, hogy az évek során valamennyi evezős hajóegységben legalább egyszer az első helyen végzett.

1969-ben Amerikában telepedett le, majd Kanadában élt, ahol 76 éves koráig kemény fizikai munkát kellett végeznie, hogy megkapja minimális nyugdíját.

Az utóbbi időben a szívével voltak problémái, műtéten is átesett. Temetése a Farkasréti temetőben lesz, a búcsúztatás időpontját később határozzák meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top