Szabadidő

Kirúgták a kanadai színház igazgatóját, ahol Marton László is erőszakoskodott

Távozni kényszerült posztjáról egy rangos kanadai színház szexuális zaklatással vádolt igazgatója, Albert Schultz, miután négy színésznő perelte be őt.

A torontói Soulpepper színház szerdán még csak felfüggesztette Albert Schultzot a vizsgálat idejére, a társulat határozott kiállása nyomán azonban csütörtökön már az igazgató azonnali hatályú lemondását volt kénytelen bejelenteni.

Toronto legnagyobb nonprofit teátrumának vezetője ellen négy színésznő indított peres eljárást szexuális zaklatás miatt, a terhére rótt cselekmények 2000 és 2013 között történtek. A vádlók azt állítják, Schultz attól a pillanattól kezdve molesztálta őket (mutogatta magát nekik, fogdosta és szexuálisan megalázta őket), hogy megkezdték pályafutásukat a színháznál. A művészeti vezetőt „sorozat szexuális ragadozónak” nevezték.

Albert Schultz, Soulpepper színház, szexuális zaklatás (forrás: Ideacity Conference)

Albert Schultz (forrás: Ideacity Conference)

A színház kénytelen volt meneszteni a megvádolt igazgatót, miután a négy színésznő csütörtökön sajtótájékoztatón tárta a nyilvánosság elé a direktor viselt dolgait, négy színész, köztük két társalapító pedig lemondott a sértettekkel való szolidaritás jeleként. A sértettek azt mondták, azért léptek a vádakkal a nyilvánosság elé, mert a színház képmutatóan viselkedett az ügyben, és a teátrumban nem biztonságosak a munkakörülmények.

A Soulpepper színház neve korábban akkor került elő a magyar sajtóban, mikor kiderült, Marton László is dolgozott ott korábban, ám egy színésznő szexuális zaklatással vádolta meg, ezért megszakították a kapcsolatot Martonnal. A rendezőt ősszel menesztette a Vígszínház, és Marton lemondott egyetemi oktatói pozíciójáról, miután több mint tíz nő, elsőként Sárosdi Lilla vádolta meg azzal, hogy zaklatta őket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top