Szabadidő

Beköszönt a bankkártyások aranykora

Hamarosan életbe lép az a jogszabály, amely sok terhet levesz majd a bankkártya-tulajdonosok válláról.

A korábbi gyakorlattal ellentétben január 13-ától bármikor díj-, költség- vagy egyéb fizetési kötelezettségtől mentesen lehet bejelenteni a bankkártya ellopását, eltűnését. A letiltás feloldására is ugyanezt írja elő a jogszabály.

A költségmentesség csak magára a bejelentésre vonatkozik, a letiltási díj marad, sőt még nőhet is. A kártyapótlás díja viszont alacsonyabb lesz. A bankok ugyanis legfeljebb a pótlással összefüggésben ténylegesen és közvetlenül felmerülő költséget számíthatják fel – írja az azenpenzem.hu.

Bővült azon esetek köre, amikor az elveszett vagy ellopott kártya miatti károkból nem terhelhetnek semmit az ügyfelekre.

Erős ügyfél-hitelesítés

Legalább két olyan azonosító (ez lehet csak az ügyfél által ismert információ, illetve birtokolt dolog vagy biológiai tulajdonság), ahol az egyik elem feltörése nem befolyásolja a többi megbízhatóságát, és az eljárás kialakítása révén biztosított az azonosítási adatok bizalmassága.

 A bankkártya-tulajdonosok mentesülnek a 45 ezer forintos térítési kötelezettség alól is, amit akkor kellett fizetni, ha nem észlelték az ügyfelek a lopást a bankkártya használata előtt. Ez az összeg a jövő héttől már csak 15 ezer forint lehet. 

Ezentúl a banknak kell majd bizonyítania az ügyfél súlyos gondatlanságát. Viszont ha az ügyfél elutasítja az erős ügyfél-hitelesítést (lásd keretes írásunkat), akkor neki kell viselnie a felelősséget.

A bankkártyákon összeget zárolni ezentúl csak akkor lehet, ha a fizető fél jóváhagyta a pontos összeget.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top