Szabadidő

Ez az az 5 könyv, amelyet feltétlenül el kell olvasnod jövőre

Olvasni a legjobb dolog a világon, különösen télen, amikor az ember összekuporodik a kanapén, és egy jó meleg teát szürcsölgetve elmerül egy könyvben. Sokszor nemcsak az új regények tudnak elvarázsolni, de a régen olvasott remekművek is igazán nagy élményt nyújthatnak.

Egy ideje sokat nézegetem a könyvespolcon található könyveket. A legtöbbet már olvastam valamikor, de nem igazán emlékszem rájuk, hiszen 10-20 év alatt sokat felejtünk. Elhatároztam, hogy ez nem maradhat ennyiben, és nekiláttam az újraolvasásnak. Sajnos igazam lett, annyira elfelejtettem a történeteket, hogy olyan érzésem volt, mintha sosem olvasott könyvekben merülnék el újra. Ha még sohasem vagy nagyon régen olvastad ezeket a könyveket, akkor te is vedd le őket a polcról, és állj neki, megéri!

Karinthy Frigyes: Utazás a koponyám körül

Nem egy vidám olvasmány, de manapság, amikor minden családban van legalább egy rákos beteg, amikor az orvostudomány már rengeteget fejlődött, de még sincs meg a tumorok tökéletes ellenszere és gyógymódja, akkor nagyon tanulságos. Arról nem is beszélve, hogy Karinthy utánozhatatlan stílusában íródott. Nem hosszú a történet, igazából egy délután alatt el lehet olvasni, utána pedig rengeteget lehet gondolkodni róla.

Robert Merle: Védett férfiak

A francia író 1974-ben megjelent szatirikus hangvételű regénye igazából az emberiség elfajzásának szörnyű víziója, amely a férfi-nő viszony paradox eltorzulását ábrázolja. A regény egy új világképet fest, amelyben a feminizmus „elpusztítja” a humanizmust. A történet az 1980-as évek Amerikájában játszódik, ahol ismeretlen eredetű agyvelőgyulladás-járvány pusztítja a nemzőképes férfiakat. A járvány rettenetes gyorsasággal szedi áldozatait, a férfiak egy része a kasztrációt választja az életért. A nők pedig az élet minden területén betöltik a férfihiány okozta űrt. Dióhéjban ennyi a tartalom, de ennél sokkal több rétege van a műnek, például a politika és a politikusok működését is remekül leírja. Érdekes és lebilincselő olvasmány, fordulatos, izgalmas, és humor is akad benne bőven.

Dosztojevszkij: Bűn és bűnhődés

Ez az a könyv, amire nem lehet ráunni. Az egyik kedvenc íróm, igazi orosz világ, amelyben a jók rosszá válnak, a hagyományos értelemben vett rosszak pedig angyalokká szelídülnek. Az ördögien okos rendőr akarja kézre keríteni a gyilkost, de valójában egészen magas filozófiai síkon folyik eszmecsere bűnről, életről, hitről, jóról és rosszról.

Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője

Varázslatos mese egy zsugori emberről, aki elrejtette a vagyonát a világ elől, mert nagyon félt, hogy ellopják a fia elől minden megtakarítását a kapzsi rokonok. Szórakoztató epizódok, romantikus szerelem, titok – minden benne van, hogy elbűvölje a felnőtteket és a nagyobbacska gyerekeket egyaránt. Minden sora egy élmény, én azért olvastam újra, mert az egyik gyerekemnek kötelező olvasmány volt. Nagyon örülök, hogy megtettem, már gyerekként is borzasztóan élveztem, és felnőttként is!

Jane Austen: Büszkeség és balítélet

Legyen szó filmről vagy könyvről, ez örök sláger marad. Jane Austen zseniálisan szövi romantikus történetét tele humorral, harcba száll az előítéletek ellen, és igyekszik ráébreszteni mindenkit arra, hogy a szerelem mindent legyőz. A végtelenül romantikus és izgalmas regényben az angol arisztokrácia mérhetetlen gőgjéből is kapunk egy jó adaggal, a józan ész és a kedvesség pedig diadalmaskodik a butaság és a tradíció felett.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top