Szabadidő

Ha már agyadra megy az O, Tannenbaum, hangolj a karácsonyra ezekkel az alternatív karácsonyi zenékkel

Semmi baj nem lenne a karácsonyi slágerekkel, ha azokat – kis túlzással – nem október végétől nyomatnának folyamatosan, hogy december végére már az is rángógörcsöt kapjon tőlük, aki amúgy szereti ezt a műfajt. Kerestünk ezért pár alternatívát, amelyek ünnepi hangulatúak, de mégsem rojtosra játszott darabok. Boldog karácsonyt kívánunk!

Természetesen senkinek sem akarjuk megmondani, hogy milyen zenét kell hallgatni karácsonykor, de bizonyára akad olyan, aki szívesen újítana egy kicsit, mert már rengetegszer hallotta az O, Tannenbaum, a Csendes éj vagy az All I Want for Christmas is You című szerzeményeket. Mutatunk néhány videoklipet, de ajánlunk online rádiót is az alternatív karácsonyi zene rajongóinak.

 Kylie & Dannii Minogue – 100 Degrees

A Minogue-testvérek nem sok közös számot jegyeznek, így ez már önmagában különlegesség, a 100 Degrees azonban emellett a vidám ünnepi hangulatfokozónak sem rossz. A 2015-ös Kylie Christmas című albumon megjelent nóta nem egy tipikus karácsonyi dal, nincsenek benne száncsengők, sem gyerekkórus, viszont van vidámság, mosolygás és tánc. Ideális háttérzene lehet a december 24-i délelőtti káoszhoz, de ha a jól sikerült ajándékozást követően táncra perdülne a család, ahhoz is tökéletes alapot szolgáltat.

Sia – Santa’s Coming For Us

Az extravagáns énekesnő karácsonyi tematikájú száma egy fokkal klasszikusabb az előzőnél, amit csak erősít a videoklip, amelyben Kristen Bell színésznő alakít egy ötvenes évekbeli háziasszonyt, aki családjával együtt már nagyon készül az ünnepekre. A dal igazán fülbemászó, olyannyira, hogy első hallgatásra is könnyen úgy érezhetjük, mintha már hallottuk volna, azonban a hangszerelés van olyan modern, hogy ne úgy hangozzon, mintha egy lenne az agyonjátszott slágerek közül. A klipben az énekesnő is feltűnik, az ünnepi hangulathoz passzoló piros-zöld parókában.

Bonnie McKee – California Winter

Bonnie McKee valószínűleg nem sok ember számára cseng ismerősen, ami annyira nem meglepő, tekintve, hogy az amerikai énekesnő egyetlen albumot adott ki, még 2004-ben, mérsékelt sikerrel. Ezután azonban karriert váltott, és inkább mások számára kezdett slágereket írni. Olyan szupersztárokkal dolgozott együtt, mint Katy Perry vagy Rita Ora, így nem csoda, hogy saját néven, 2014-ben kiadott karácsonyi dala is épp olyan fülbemászó, mint a slágerlistákon hetekig időző, általa írt számok.

Ariana Grande – Santa Tell Me

Elképesztően hálásak vagyunk, amiért Ariana Grande nem egy tízezredik Santa Baby feldolgozást adott ki az ünnepi időszakra, hanem beletette az időt és az energiát, hogy írjon egy eredeti karácsonyi slágert. A hangzásra pedig a legszigorúbb karácsonymániásnak sem lehet egy rossz szava sem, ilyen egy hamisítatlan kortárs karácsonyi pophimnusz. 

Kelly Clarkson – Underneath the Tree

Ha Kelly Clarkson egy évtizeddel korábban született volna, most ez a szám lenne az agyonpörgetett karácsonyi sláger Mariah Carey All I Want for Christmas is You-ja helyett. Első hallásra még el is bizonytalanodtunk, hogy nem utóbbi nótáról van-e szó, de Clarkson nem véletlenül kapott már több Grammy-díjat is: nem béna koppintásról, hanem tökéletes ünnepi slágerről van szó, nem csodálkoznánk, ha előbb-utóbb kitörölhetetlenül bekerülne a rádiók karácsonyi lejátszási listáiba. 

Karácsonyi webrádiók

Aki nem csak egy-egy szám erejéig szakadna el a klasszikusoktól, az több, kifejezetten alternatív, vagy kevéssé ismert karácsonyi dalokat játszó online rádió közül válogathat. Mivel ezekből kis keresgéléssel akár több tucatot is találni a neten, ezért csak személyes kedvencemet a SOMA FM Christmas Lounge nevű adóját ajánlanám az olvasó figyelmébe, amelyen kifejezetten gyerek-, és családbarát ünnepi zenéket pörgetnek a nap 24 órájában. De érdemes körülnézni a weboldalukon, ugyanis legalább három másik tematikus adó is várja a karácsonyi zenék rajongóit. 

Kellemes karácsonyi készülődést és békés, meghitt ünnepeket kívánok!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top