Szabadidő

Miért ül Nancy Reagan a mikulásruhába öltözött Mr. T ölében?

Megkíséreljük megmagyarázni a huszadik század egyik legmegmagyarázhatatlanabb fotóját: hogyan barátkozott össze a harmadvonalas verőemberből lett első osztályú popkulturális ikon és a harmadvonalas színésznőből lett első osztályú elnökfeleség?

Vannak a történelemben teljesen indokolatlannak tűnő, ám mégis fatális erejű találkozások. Mint amikor Samuel Beckett, a Godot-ra várva szerzője valamikor az ötvenes évek elején reggelenként a suliba fuvarozta szomszédja 12 éves fiát, Andrét, aki már akkoriban is olyan hatalmasra nőtt, hogy egyszerűen nem fért be az iskolabuszba; Beckett később megkapta az irodalmi Nobel-díjat, a fiú pedig André The Giant néven lett minden idők egyik legismertebb és legnagyobb hatású pankrátora. És hogy miről beszélgetett az abszurd dráma óriása a kamaszkorú óriással e kedélyes kocsikázások alatt? Nos, állítólag a krikettről.

Samuel Beckett és André The Giant (fotó: Pinterest)

Egy nem kevésbé legendás találkozást, illetve, ha ez egyáltalán lehetséges, egy még valószínűtlenebb párt örökít meg az az egyszerre szívet melengető és teljesen képtelen karácsonyi fotó, ami 1983. december 12-én készült a Fehér Házban, és ami így, az ünnepek idején gyakran felbukkan az interneten. A képen a szokás szerint rendkívül elegánsan öltözött és csodásan fodrászolt first lady, Nancy Reagan, valamint a több kilónyi aranyláncot, irokézfrizurát, dagadó karizmait hangsúlyozó ujjatlan mikulásruhát, térdig húzott frottír zokniba tűrt nadrágot és koszos katonai bakancsot viselő Mr. T, a Szupercsapat című sorozat és a Rocky III. sztárja látható, a háttérben az elnöki rezidencia (amúgy igen csúf) karácsonyfájával.

Nancy Reagan és Mr. T (fotó: Wikipedia)

Ez már önmagában eléggé zavarba ejtő, úgy meg pláne, hogy az Egyesült Államok legnagyobb hatalmú és legellentmondásosabb megítélésű asszonya, a konzervatív Amerika egyik ikonja éppen a korábban félelmetes hírű kidobóként, majd prostituáltak és milliomosok testőreként is dolgozó akciófilmes keményfiú ölében ül, mint egy óvodás, és egy puszit nyom a homlokára. Igazi nyolcvanas évekbeli relikvia ez a fotó, nem vitás. Ma már aligha próbálkozna bárki hasonlóval; mi legalábbis nehezen tudjuk elképzelni, hogy Melania Trump vagy Michelle Obama mondjuk Dwayne „The Rock” Johnson térdén lovagoljon a fotósok kedvéért.

Ráadásul ez nem csupán egyszeri, a sajtónak és a választónak szóló publicity stunt volt, hanem egy nagy, sírig tartó barátság kezdete. Az elnökné körülbelül ekkoriban vágott bele a nevével mindörökre összeforrt és egyébként vitatott hatékonyságú Csak mondj nemet nevű drogellenes hadjáratába, és ehhez kérte fel kampányarcnak (valamint beugrós fehér házi Mikulásnak) a kiskamaszok körében roppant népszerű Mr. T-t, aki örömmel vállalta a feladatot, hisz korábban is tartott már prevenciós előadásokat fiataloknak. A színész, aki aztán többek közt egy fantasztikus tévéreklámban ordibálva vagy éppen rappelve harcolt e nemes ügyért a nyolcvanas években, azóta is nagyon büszke erre, és karrierje csúcspontjaként gondol vissza az időre, mikor Nancy Reagan oldalán dolgozhatott. Természetesen az egykori first lady temetésén is ott volt tavaly, hogy lerója a kegyeletét, stílszerűen amerikai zászlós fejkendőben és tetőtől talpig terepszínű katonai ruhában, amivel alaposan kirítt az illusztris vendégseregből.

Nehezen lehetett volna aznap rossz képet csinálni, nem is sikerült (fotó: pinterest)

A Fehér Ház leghíresebb karácsonyi bulijáról egyébként videófelvétel is készült, amin látható, hogy Nancy Reagan előtt egy kedves középkorú hölgy és egy fotós is beleült a mindvégig hatalmas formában és nagy lelkesedéssel hörgő és óbégató Mr. T ölébe, aki saját magáról mintázott akciófigurákkal (mi mással?) lepte meg az alkalmazottakat. Mikor végül a first lady is helyet foglalt, a színész még izgatottabb lett, és elégedetten közölte a sajtó megjelent képviselőivel, hogy „Tom Selleck meg Burt Reynolds most aztán irigykedhetnek”. Innen már tényleg csak az hiányzott, hogy maga Ronald Reagan is felbukkanjon, és kérjen egy távirányítós autót a Mikulástól.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top