Szabadidő

Így néz ki a világ legnagyobb Gömböc-szobra Budapesten – fotók

A 4 tonnás alkotással a magyar leleményességre és a környéken folyó tudományos kutatómunkára is fel akarják hívni a figyelmet.

Felállították a 4 tonnás, 4,5 méter magas, rozsdamentes acélból készült Gömböc-szobrot a VIII. kerületi Nokia Skypark irodaház előtt, a Corvin sétányon. A szobrot tavasztól vízfelület veszi körbe, amelyen az így lebegőnek tűnő Gömböc tükröződik.

A Nokia Skypark irodaház elé került a Gömböc-szobor (MTI Fotó: Mohai Balázs)

A rozsdamentes gyöngyszórt krómacél héjú, több mint 40 ezer liter térfogatú alkotás a Gömböc formájában egy olyan testet jelenít meg, amelynek megalkotása komoly kutatómunka eredménye.

A Gömböc az első ismert olyan homogén, konvex test, amelynek egy stabil és egy instabil, vagyis összesen két egyensúlyi pontja van. A Gömböc sajátos formája miatt mindig a stabil egyensúlyi pontjába billen vissza, függetlenül attól, hogyan tették le. Ennél kevesebb egyensúlyi helyzettel rendelkező test bizonyítottan nem létezik a világon.

A szobrot tavasztól vízfelület veszi körbe, amelyen az így lebegőnek tűnő Gömböc tükröződik (MTI Fotó: Mohai Balázs)

A Gömböc feltalálója két magyar építészmérnök, Domokos Gábor és Várkonyi Péter, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem oktatói.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top