Szabadidő

A kutatókat is megdöbbentette, mi derült ki az alaszkai hóról

Az ipari korszak beköszöntével kezdődött károsanyag-kibocsátás a hómennyiségre is komoly hatással volt.

Az 1800-as évek közepe óta megduplázódott az Alaszkai-hegységben hulló hó mennyisége – derítette ki egy új kutatás, amelyet a Scientific Reports folyóiratban publikáltak.

A Dartmouth College, a Maine-i Egytem és a New Hampshire-i Egyetem tudósai által végzett kutatás szerint az ipari korszak beköszöntével jelentősen megnőtt az Alaszkai-hegységben hulló hó mennyisége. Míg 1600 és 1840 között évente 2,5 méter hó esett a térségben, azóta az évi átlag 5,5 méterre nőtt.

A kutatókat teljesen megdöbbentette ez a hatalmas változás. „Ellenőriztük, aztán még egyszer ellenőriztük az eredményeket, hogy biztosak legyünk abban, amit találtunk” – mondta Erich Osterberg, a Dartmouth College tudósa.

A kutatáshoz két jégmintát elemeztek, amelyeket az alaszkai Denali Nemzeti Parkban, a Hunter-hegyről gyűjtöttek 4 ezer méter magasságban.

A tanulmány szerint a trópusi óceánok felmelegedésének köszönhetően felerősödik a meleg, nedves levegő áramlása, és ez okozza a hómennyiség növekedését.

„Amerre csak nézünk a Csendes-óceán északi térségében, a trópusi óceánok melegedésének hatását tapasztaljuk. A téli időjárás teljesen más most, mint 200 évvel ezelőtt” – mutatott rá Dominic Winski, a jelentés egyik szerzője, aki szintén a Dartmouthban dolgozik.

A tudósok szerint a karbonemisszió, az ipari termelés okozta károsanyag-kibocsátás okozza a bolygó felmelegedését, amelynek következtében felerősödnek a szélsőséges időjárási jelenségek, a szárazságok és az áradások, egyre gyakoribbakká válnak a pusztító viharok.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top