Szabadidő

Kipróbáltuk, milyen az ittas vezetés, hogy nektek már ne kelljen – videó

Az ünnepi időszak a nagy evés-ivások ideje, ráadásul ilyenkor sokan megengedőbbé válnak saját magukkal szemben, azt gondolván, hogy 1-2 pohárka után még simán haza tudnak vezetni. Amellett, hogy egészen csekély mennyiségű alkohol elfogyasztását követően is bűncselekményt követ el, aki ittasan vezet, ez a gyakorlat rendkívül balesetveszélyes is. Ezért megnéztük, mit tesz az emberrel az alkohol a volán mögött – természetesen biztonságos körülmények között. A videón látható gyakorlatot senki se próbálja utánunk csinálni!

Vicces ötletként indult, aztán, ahogy egyre több szakember csatlakozott a csapathoz, úgy vált komoly valósággá az alábbi videó, forgatás közben pedig nem volt nehéz átérezni, hogy mekkora felelőtlenség az, amikor valaki ittasan vezet. Sajnos Magyarországon, annak ellenére, hogy nagyjából már két pohár (!) sör elfogyasztását követően bűncselekményt követ el, aki vezetésre vállalkozik, a szomorú statisztika azt mutatja, hogy még ez sem elég elrettentő erő sokak számára. Az ORFK – Országos Baleset-megelőzési Bizottságának (OBB) adatai szerint 2017. január elseje óta több mint ezer olyan baleset történt, amelyet bizonyíthatóan ittas személy okozott, és személyi sérüléssel járt. A számokból az is kiderül, hogy minden 12., sérüléssel járó balesetet ittas személy okozott. 

Mint a fentiekből is látszik, sokan nem gondolnak bele, hogy milyen problémákat, komolyabb esetben tragédiákat okozhat ez a fajta felelőtlenség. De nem kell messzire menni, bizonyára sokan ismernek olyanokat, akik egy kiadós családi ebédet követően simán hazavezetnek, pár pohár bor vagy egy korsó sör után is. Hiszen ugye „felszívja az étel”, illetve „ettől a kevéstől semmi bajom nem lesz, simán hazavezetek”. Mindez fokozottan érvényes az ünnepi időszakban, amikor egyrészt egymást érik a nagy családi ebédek, vacsorák, másrészt ilyenkor koccintani is szokás, elvégre így mulatunk mi. Nem véletlen, hogy a rendőrök a karácsonyi és a húsvéti időszakban fokozottan ellenőrzik az autósokat. 

Az ünnepekre készülve szerettük volna megmutatni, hogy milyen veszélyes játékot űz az, aki a fenti indokokkal – vagy azok nélkül – autóba ül ittasan. És bár az alábbi videón láthatóak megmosolyogtató képsorok is, az üzenet komolyságához nem férhet kétség: aki ittasan vezet, potenciálisan a saját és mások testi épségével, életével játszik. Mint látható, már csekély mennyiségű alkohol is elég hozzá, hogy a reakcióidőnk annyira lelassuljon, hogy még 40-50 km/h sebességnél is simán elkövethetünk olyan hibákat, amelyek életveszélyesek lehetnek. 

A videó készítésében nyújtott segítségükért ezúton is szeretnénk köszönetet mondani a SPEEDWORLD Hungary szakértőinek, a Bicskei Rendőrkapitányságnak, az ORFK – Országos Balesetmegelőzési Bizottságának és a Ford Magyarországnak.

A másnaposság is ugyanolyan veszélyes, mint az ittas vezetés!

Míg az ittas vezetés veszélyeivel sokan tisztában vannak, valószínűleg kevesebben gondolják, hogy egy alaposan átmulatott este után másnap reggel sincsenek sokkal jobb állapotban – az autóvezetés szempontjából semmiképpen. Az Utrechti Egyetem kutatói megvizsgálták, hogy melyik lehet az a nap, amikor a legtöbben panaszkodnak a másnaposságra. Ehhez elemezték a közösségi oldalakon megjelenő szövegeket és megállapították, hogy karácsony napja, vagyis a december 24-i szentestét követő napon küzdenek a legtöbben a másnapossággal.

 

A Ford Driving Skills For Life nevű közlekedésbiztonsági programja keretében szintén elvégzett egy kutatást annak kiderítésére, hogy mekkora veszélyt jelent, amikor egy-egy buli másnapján az emberek autóba ülnek reggel, miközben sokuk véralkoholszintje még mindig a megengedett érték fölött van. Ráadásul, a másnapos vezetés még akkor is veszélyes, ha a véralkoholszint nem haladja meg az említett határértéket, hiszen másnaposan gyakran kialvatlanok vagyunk, ami erősen befolyásolja a reakcióidőt.

 

 

„Nincs módszer arra, hogy pontosan megállapítsuk, mennyi idő kell a teljes regenerációhoz egy átbulizott éjszaka után, de biztos, hogy több, mint ahogy azt a legtöbben hiszik – mondta el Charli Brunning, a legismertebb brit közlekedésbiztonsági szervezet, a Brake szóvivője. – Ha valaki sokat vagy sokáig ivott, reggelre aligha józanodik ki teljesen, úgyhogy jobb, ha előre megszervezi, hogyan közlekedik majd másnap. Köztudott, hogy már egy kevés alkohol vagy drog is nagy mértékben növeli a balesetek kockázatát. És most nem csupán arról van szó, hogy elvehetik a jogosítványát – hanem arról is, hogy az illető elveheti valaki életét.”

 

 

„A fiatal autósok évek óta tartó oktatásának köszönhetően az emberek ma már egyre komolyabban veszik, hogy egy buli végén nem autóznak haza ittasan. Másnap reggel viszont sokan gond nélkül beülnek a volán mögé” – mondta el Györke Orsolya, a Ford Driving Skills for Life hazai programvezetője.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top