Szabadidő

Flamingók pihennek a tömörkényi tavon – fotó

Hogy mi szél hozta erre azt a két rózsás flamingót, amelyeket a napokban kaptak lencsevégre a tömörkényi Csaj-tavon, nem tudni, de biztos, hogy csak átutazóban járnak nálunk.

A Magyar Madártani Egyesület Csongrádi csoportjának Facebook-oldalán bukkant fel egy fotó arról a két rózsás flamingóról, amelyek a tömörkényi Csaj-tavon töltötték az elmúlt pár napot. Az egyesület szerint a rózsás flamingó hozzánk legközelebb Dél-Európa tengerparti régiójában költ, ezért is különleges, hogy az elmúlt napokban két példány is feltűnt Csongrád megyében.

A szakértők tájékoztatása szerint ez a jellegzetes kinézetű gázlómadár általában a tengerparti sós vizes élőhelyekhez kötődik, a kontinens belsejében kifejezetten ritkán tűnik fel. Bár a flamingók hazánkhoz legközelebb az Adriai-tenger déli partvidékén fordulnak elő, az sem kizárt, hogy a Kárpát-medencébe eljutó kóborlók jóval messzebbről, az ázsiai költőterületekről érkeznek hozzánk a vonuló libacsapatokhoz szegődve.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top