Szabadidő

Kincset talált, kétmillió forintos jutalom ütötte a markát – fotó

Gombászás közben egy darabka régi fémet talált egy szegedi férfi, aki most kétmillió forint jutalmat kapott azért, amiért átadta azt a múzeumnak. Kiderült ugyanis, hogy a férfi egy a világon egyedülálló aranyleletet talált a Szeged melletti erdőben.

Nettó kétmillió forintos jutalmat kapott Antal Róbert a Miniszterelnökségtől, aki nyáron Szeged határában, gombászás közben talált rá egy bronzkori arany lábvért darabjaira.

Antal Róbert bejelentése nyomán a kincs, a bronzkori arany lábvért további darabjait már régészek tárták föl, így a páratlan lelet megmenekült az enyészettől, és nemsokára a nagyközönség számára is láthatóvá válik a múzeum állandó kiállításában.

A szegedi Móra Ferenc Múzeum munkatársai bemutatják a lábvértet a Múzeumok éjszakáján – MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

A több mint száz grammos aranylelet több szempontból egyedülálló, Európában korábban még nem találtak nemesfémből készült bronzkori lábvértet. A páratlan értékű ötvösmunka formája és díszítése alapján a legnagyobb valószínűséggel a Krisztus előtti 12. és 9. század közötti periódusra keltezhető. Európából 30-35 bronz lábvért került elő, ezek közül tíz Magyarország területéről, a Dunától keletre azonban ez az első ilyen lelet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top