Szabadidő

Kedvtelen, fáradt és ingerlékeny vagy? Így győzd le a téli melankóliát!

A téli rosszkedv vagy lehangoltság együttes eredménye lehet a kevesebb napfénynek, a hidegebb időben megváltozott étrendünknek és a kellemetlen hőmérséklet-csökkenéssel járó kevesebb testmozgásnak is. De van megoldás, fogadd meg ezt a néhány tippet télvíz idejére!

Josh Klapow klinikai szakpszichológus és  Marc Leave, a New York-i Mercy Medical Center  belgyógyásza szerint a téli hangulatingadozás, az ingerlékenység, levertség teljesen normális dolog, és lehet tenni ellene. Tanácsaikból válogattunk.

Adj teret a természetes fénynek

Első lépésként fontos, hogy a hideg és a rossz idő ellenére is mindig tölts el valamennyi időt a szabad levegőn, természetes nappali fényben. Ez segít rendbe hozni a télen kissé megboruló alvás-ébrenlét ciklusodat (cirkadián ritmus). A fény növeli a szerotonin termelését a szervezetünkben, ami pedig a hangulatunk javulásához vezethet. Ha mindennap húsz percet kint töltesz a szabad levegőn, az már az sokat segít.

Részesítsd előnyben az alvást

Az alvás mellőzése, a megszokottnál kevesebb alvás könnyen lehangolt állapotba hozhat. Klapow azt mondja, nem lehet semmilyen kifogásunk az ellen, hogy naponta legalább hét, de inkább nyolc órát aludjunk. A jó minőségű és megfelelő mennyiségű alvást nagyon meghálálja a szervezetünk, többek között a kedélyállapotunk is javulni fog tőle.

Mindennap mozogj

Csak nyerhetsz vele, ha naponta legalább 15 percet mozgással töltesz. A sport energizál, hangulatot javít, csökkenti a stresszt. Ha a reggeli zuhany előtt csinálsz néhány fekvőtámaszt vagy ugrókötelezel, esetleg délután vagy este jógázol egyet, máris sokkal jobban fogod érezni magad. 

Figyelj oda, hogy mit eszel

Nem azt mondjuk, hogy egész télre száműzd az életedből a gyorskaját, az édességet és az alkoholt (hogy is lehetne ezt megtenni az ünnepekkor?), de kutatások igazolják, hogy ezek bevitt mennyiségének jelentős csökkentése nemcsak a testednek, hanem a lelkednek is jót tesz. A mentális egészségért és a depressziós hangulat elkerülése érdekében érdemes kerülni az édességet és a túlzott alkoholfogyasztást is, helyette igyunk viszont télen is sok vizet, együnk teljes kiőrlésű gabonát és rengeteg zöldséget.

Lógj sokat a barátaiddal

Találjatok ki minél több közös programot a télen, hogy minél kevesebbet ülj otthon egyedül a sötétben. Klapow szerint semmi sem olyan hatékony a téli depi ellen, mint az aktív szociális élet. Ez persze, nem azt jelenti, hogy minden napra szervezz be egy bulit vagy egy nagy közös társasjátékozást estére, az is bőven elég, ha csak beszélgetsz valakivel egy jót egy nyugis helyen.

Ne legyen lelkiismeret-furdalásod

Végezetül: ha nem sikerül követni a fenti jó tanácsokat, akkor se, semmilyen körülmények között ne érezd rosszul magad! Tél van, hideg és sötét, ilyenkor – ha semmi más nem esik jól – nyugodtan megengedhetsz magadnak egy kis befelé fordulást, kanapén lustálkodást egy jó könyvvel a kezedben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top