nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Szabadidő
Így nézett volna ki eredetileg a Csillagok háborúja – videó

Így nézett volna ki eredetileg a Csillagok háborúja – videó

A Star Wars-filmek látványvilágát ma már a legtöbben fejből ismerjük. Egy vizuális effektekkel foglalkozó csapat most elkészítette azt az előzetest, amely megmutatja, hogy nézett volna ki milliók kedvence az eredeti látványtervek alapján.
Andersen Dávid
Andersen Dávid
f Ajánlom

Ralph McQuarrie nevét valószínűleg kevesen ismerik Magyarországon, pedig a 82 éves korában, öt évvel ezelőtt elhunyt grafikus olyan klasszikusokon dolgozott, mint az E.T – A földönkívüli és az eredeti Battlestar Galactica sorozat, karrierjének főműve azonban kétségtelenül az eredeti Csillagok háborúja-trilógiához fűződik.

McQuarrie-nek kalandos élete volt, az 1950–1953 közt tomboló koreai háborúban például túlélt egy fejlövést. A hatvanas években aztán Kaliforniába költözött, ahol a Los Angeles-i Art Center School hallgatója volt. Ezután egy fogászati cég számára készített reklámanyagokat. Később a Boeing felkérésére műszaki rajzokon dolgozott, ezután pedig a CBS News hírcsatornához került, ahol különféle animációkat készített, többek között az 1969-es holdra szállásról is.

Így jutott el hozzá a fiatal filmrendező, bizonyos George Lucas, aki egy sci-fi-projekttel kapcsolatban kereste a művészt. El is kezdődött a közös munka, McQuarrie pedig számos helyszínt és jelenetet festett meg. Ő tervezte többek között Darth Vader, Csubakka, R2-D2 és C-3PO figuráit is, legalábbis az első rajzokat ő alkotta meg, ezek később, a film forgatásáig vezető úton viszonylag sokat változtak.

C-3PO és R2-D2 McQuarrie eredeti festményén (Fotó: Tumblr)

Mint ahogy sokat változott a film világának néhány jellegzetessége is: McQuarrie eredeti festményein például még a fehér egyenruhás birodalmi rohamosztagosok is fénykardot használtak a filmekből ismert lézerpuskák helyett. Egy régi képen pedig az is látható, hogy a sármos csempész, Han Solo eredetileg egy zöld bőrű, kopoltyúval lélegző, fura lény lett volna.

Luke Skywalker nő lett volna a Csillagok háborújában!

A legmeglepőbb talán mégis az, hogy az eredeti trilógia főszerepét eredetileg egy nő játszotta volna. Mai szemmel már kifejezetten viccesen hangzik az elképzelt neve is: Luka Starkillernek nevezték volna, belőle lett Luke Skywalker világszerte ismert figurája.

Jabba, a hutt palotája változatlanul került be a Csillagok háborúja filmekbe (Fotó: Tumblr)

Nemrég az orlandói Digital Animation and Visual Effects School hallgatói játszottak el a gondolattal, hogy milyen lenne az immár nyolcadik epizódját taposó Csillagok háborúja-sorozat, ha McQuarrie eredeti látványterveivel készül el. A hallgatók ezért egy különleges előzetest, egy úgynevezett concept trailert forgattak le, amelyben zöld háttér segítségével keltették életre a festményeket.

Ismerős képsorok, de mégsem olyanok, mint amilyeneket a filmrajongók számtalanszor láthattak már a vásznon. Érdemes megnézni például R2-D2 figuráját, a kis robot ugyanis eredetileg nem puhán gurult volna a lábaiba épített kerekein, hanem sántikáló mozdulatokkal lépegetett volna.

De érdekes az egyik jelenetben feltűnő, farkasemberszerű lény, amelyhez még csak hasonlót sem látni a Star Wars-filmekben. Darth Vader figurája is csak nyomokban hasonlít a rettegett sötét nagyúrra, sokkal inkább idézi a Csillagok háborújához a nyolcvanas évek végén készült magyar filmplakátokat.

Megosztás Facebookon