Szabadidő

Összeállítottuk a karácsonyi mozis programodat, hogy neked már ne kelljen!

Mit nézzünk a családdal a moziban karácsonykor? Az ünnepi mozizás veszélyes, mert a hollywoodi stúdiók az összes giccsüket ebben a pár hétben zúdítják a vásznakra. Persze giccs és giccs között is óriási tud lenni a különbség, és egyáltalán nem mindegy, mivel töltjük a szabadidőnket két idegőrlő bevásárlás között a plázában.

Az igazi csoda

Premier: december 14-től
Kinek ajánljuk? Mindenkinek, akinek van szíve.
A film alapjául szolgáló regény itthon Csodácska címmel jelent meg, és aki olvasta, az nem felejti a Treacher Collins szindrómában szenvedő tízéves kissrác, Auggie sztoriját, aki számtalan műtét és otthoni tanulás után jut el arra a pontra, hogy iskolába menjen, és jól tudja, hogy az eltorzult arca miatt gúny és megvetés céltáblája lesz. Az igazi csoda nem csak egy beilleszkedés nehézségekkel teli krónikája, hanem egyben egy megható, és a vidám percek ellenére is szomorkás mese arról, milyen áldozatokat kell hoznia egy családnak akkor, ha beteg gyermekük születi. Owen Wilson az apa szerepében szerencsére visszafogja magát, Julia Roberts mosolya pedig még mindig a régi.

Megjött apuci 2

Premier: december 7-től
Kinek ajánljuk? Akik az ünnepekből leginkább az infantilizmust hiányolják.
Minden évben van legalább egy olyan film a mozikban, amibe indokolatlanul sok sztár zsúfoltak, akik kénytelenek együtt tölteni az ünnepeket, miközben összevesznek és kibékülnek, hogy a végén mégis örömmel öleljék meg egymást a karácsony meghittségében. Nos, ez a film idén a Megjött apuci 2 lesz, aminél mindenképp pozitívum, hogy az első rész ismerete nélkül is tökéletesen érthető, ráadásul 15 év után ez Mel Gibson visszatérése a nagy hollywoodi stúdiófilmek világába. Amúgy pedig a társapákat játszó Will Ferrell és Mark Wahlberg továbbra is a gyermekeik szeretetéért küzd, miközben a nagypapik is rendesen bekavarnak.

Rossz anyák karácsonya

Premier: november 9-től
Kinek ajánljuk? Akik a moziban látva szeretnének ráeszmélni arra, hogy a problémáikkal nincsenek egyedül, és más anyáknak is szívást jelent az ünnepi időszak.

Elég furcsa, hogy egy ízig-vérig karácsonyi filmet már november elején bemutassanak a mozik, ám itt most ez a helyzet. A Rossz anyák karácsonya nemes egyszerűséggel arról szól, hogy az anyáknak a karácsony maga a rémálom, mert a karácsonyfa és az ajándékok beszerzésétől kezdve az ajándékok csomagolásán át az ünnepi vacsora feltalálásáig a feladatok java a nőknek jut ilyenkor, ráadásul súlyosbításként a nagymamik is befutnak. Mila Kunis, Kristen Bell és Kathryn Hahn bolondozása karácsonyi kiadásban is működik. Nem biztos, hogy gyerekekkel beülnénk rá, de férjjel/pasival, illetve barátnőkkel ideális választás.

Tökéletes hang 3

Premier: december 28-án
Kinek ajánljuk? Főképp olyan családoknak, ahol a nők vannak erős túlsúlyban, és akad legalább egy tinilány is.

A kedvenc acapellás csajaink, a Bardeni Bellék harmadszor is visszatérnek, hogy ezúttal kiküldetésben lévő amerikai katonákat szórakoztassanak, miközben Háj Amy gengszter faterja pedig a lány örökségét próbálja elorozni. A széria harmadik részében a látványra minden eddiginél többet költöttek – a Bellák például egy óriási cápaakvárium, valamint katonai vadászgépek előtt is énekelnek – , csakhogy a történetre már nem sok maradt. Ha jópofa videoklipek sorozataként nézzük, nem érhet minket nagy csalódás, ám a film szíve ezúttal valahol útközben elveszett.

Szex, ex, szerelem

Premier: december 28-án
Kinek ajánljuk? Akik minden romantikus filmben az Igazából szerelmet keresik.

Egyszer talán majd erőt gyűjtök, hogy összegyűjtsek minden olyan romantikus filmet, amit az Igazából szerelemről koppintottak, de addig is itt egy újabb jelentkező a sorba, ezúttal Franciaországból. A Szex, ex, szerelem (milyen borzalmas cím…) nem valamilyen közismert ünnepet állít a középpontba, hanem azt a témát, hogy az exeink milyen hatással tudnak lenni ránk a későbbi életünkben és a párkapcsolatainkban. A témát sajnos meglehetősen felszínesen kezelik, de legalább láthatunk benne egy lányt, aki a régi, nagy szerelmét ismeri fel a papban, aki hozzáadná őt a mostani vőlegényéhez, ami talán a legjobb geg ebben a meglehetősen váltakozó színvonalú, de legalább rövid (alig másfél óra az egész) filmben.

Paddington 2

Premier: november 30-án
Kinek ajánljuk? Kisgyerekes családoknak tökéletes választás.

Sokan panaszkodnak, hogy ma már a gyerekfilmek is teli vannak erőszakkal, netán félelmetes jelenetekkel, de ha ezt még meg is ússzák, akkor a film garantáltan összetöri a gyerekek szívét néhány hiperszomorú jelenettel. Bár a Paddington második részének jó része egy börtön falain belül játszódik, itt mindettől nem kell félni, hiszen a címszereplőnk egy olyan szuper kis mackó, aki a börtönben is édességfüggő cukiságokat csinál a morcos rabtársaiból végtelenül pozitív viselkedésével. És miért kerül börtönbe? Természetesen ártatlanul, hiszen igazságtalanul varrják be őt egy értékes könyv ellopásáért. A film szupersztárja azonban nem ő, hanem Hugh Grant, aki a főgonosz szerepében űz stílusosan gúnyt a saját image-éből.

Coco

Premier: november 23-án
Kinek ajánljuk? Azoknak, akik nem bánják, ha egy mese megríkatja őket.

Nem telhet el karácsonyi időszak új Disney vagy Pixar produkció nélkül, és idén ez a szerep a Coco-nak jutott. A Pixar ezúttal nem annyira a rekeszizmainkat (bár kétségtelenül akadnak vicces jelenetek is a filmben) próbálta megmozgatni, inkább a könnyzacskóinkra hatott. A sztori a mexikói halottak napján játszódik, és a történet azt járja körbe, hogy mit jelentenek egy családban a halottak, és az ő emlékük hogyan befolyásolja a mi életünket, ami lássuk be, elsőre nem éppen egy vidám téma. Épp ezért a Coco-t nagyon kisgyerekeknek annyira nem ajánlanánk, viszont picit nagyobbakkal emlékezetes és tanulságos néznivaló, feltéve, ha felkészítjük magunkat arra, hogy a film után bizony lesznek kérdéseik…

Jumanji: Vár a dzsungel

Premier: december 21-én
Kinek ajánljuk? Azoknak a családoknak, ahol a férfiak/fiúk vannak többségben.
Az 1995-ös Jumanji egy határozottan kellemes családi kalandfilmként maradt meg az emlékeinkben Robin Williams főszereplésével. Abban a filmben a fantáziavilág tört be a valóságba, itt most a valóság tör be a fantáziavilágba, amikor néhány diák talál egy ősrégi videojátékot a pincében, és amikor játszani kezdenek, hirtelen a játék világában találják magukat. A csavar? Hogy ott nem a saját testükben, hanem a játékbeli figurák alakjában látjuk őket viszont. Dwayne Johnson, Kevin Hart és Jack Black garantáltan szállítja a röhögéseket, Karen Gillan pedig van annyira jó színésznő, hogy emelje a film fényét.

Ferdinánd

Premier: december 21-én
Kinek ajánljuk? Az állatos rajzfilmek kedvelőinek, vagyis tulajdonképpen mindenkinek/bárkinek.
A Jégkorszak-filmekért felelős Blue Sky Studios ismét az állatvilágba kalauzol el minket, amihez Munro Leaf és Robert Lawson népszerű mesekönyve szolgáltatta az alapot. A történet Ferdinándról, az aranyszívű, de zord külsejű bikáról szól, akit agresszívnek hisznek, ezért elvisznek otthonról, ám ő elszökik, és kisállat társaival addig vándorol, míg hazatalál. Klasszikus road movie helyzet, és végül is mi mást várhatnánk a Jégkorszak rendezőjétől?

Star Wars: Az utolsó Jedik

Premier: december 14-én
Kinek ajánljuk? Akinek a Star Wars szókapcsolat hallatán mindig megdobban a szíve.
Minek magyarázzuk? Aki látni akarja a Star Wars széria leghosszabb filmjét, már megvan rá a jegye, aki meg nem, azt úgysem tudjuk rábeszélni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top