Szabadidő

Ezért nem érdemes prémium üzemanyagot tankolni

Nem minden autótípusnál jelent előnyt, de még ha javul is a fogyasztás vagy a teljesítmény, általában egyszerűen nem éri meg.

A benzinkutakon már megszokott, hogy a normál benzin és gázolaj mellett drágább, prémium üzemanyagot is vásárolhatunk. A gyártók többnyire jobb fogyasztást és nagyobb teljesítményt ígérnek.

Az amerikai AAA alapítvány most mérőműszerekkel vizsgálta meg, a gyakorlatban mennyire teljesülnek ezek az állítások. Kiderült, hogy a prémium üzemanyagok átlagosan 2,7 százalékkal csökkentik a fogyasztást – írja a Hvg.hu.

Ez a csökkenés azonban autótípusonként eltérő: egy kompakt Audi A3-nál 1 százalék volt, míg egy Cadillac Escalade terepjárónál több mint 7.

A teljesítmény terén a nyereség még ennél is szerényebb. A tesztelt autók teljesítménye átlagosan 1,4 százalékkal javult. A legnagyobb mértékben, 3,2 százalékkal a Ford Mustang lett erősebb, de a Jeep Renegade teljesítménye nemhogy nőtt volna, hanem csökkent.

Az alapítvány szerint a minimális előnyök miatt egyszerűen nem éri meg drágább, prémium üzemanyagot venni. Előnye ráadásul főleg akkor jelentkezik, ha az autó is ilyen üzemanyagra van beállítva.

Magyarországon literenként 15-35 forinttal kerülnek többe a prémium üzemanyagok a normálok képest. A tanulmány az amerikai üzemanyagok alapján készült, és az üzemanyagok összetétele régiónként, de évszakonként is változik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top