Szabadidő

Lila-sárga-kék olajfestménnyé változtatta a tél Budapestet

A melegfront, a pára és a téli nap megtették a magukét: a főváros pár napra olyan lett, mint egy impresszionista kép. Fotóztunk, mutatjuk.

Valami nagyon furcsa történik a fényekkel december elején. Nem a karácsonyi díszkivilágításra gondolunk – abban aztán nincs semmi furcsa –, hanem a természetes fényekre. A levegő tisztább, a nap viszont mintha mindig át akarna törni valamin, a nulla fokos hőmérsékletet felváltó átmeneti melegfront pedig végképp képes összekavarni a viszonyokat. Ehhez adjunk hozzá egy teliholdat, és megkapjuk 2017 decemberének első hetét, amikor is mindannyiunk Facebook-hírfolyama megtelt a naplemente előtti lila éggel és sárgásvörös felhőkkel. Ezek voltak a napok, amikor egyszerűen képtelenség volt rossz képet készíteni, a végeredményt pedig a fotós szakmában úgy emlegetik:

felhőpornó.

Az ország – illetve a főváros – nem csak a naplemente előtti és utáni időszakban (újabb fotós közhelyek, ezúttal nem a gúnyos, hanem a coelhós vonalról: vörös óra és kék óra) lett sokkal szebb mint szokott, hanem egész nap. Azért emeljük ki a fővárost, mert egyrészt ezt fotóztuk körbe – mindjárt mutatjuk –, másrészt Budapestnek aztán nem volt nehéz megszépülnie az esős-nyálkás napok után (persze, volt hó is, de azt inkább hagyjuk), a változás tehát alighanem itt volt a leglátványosabb.

Íme az elmúlt napok fotói időrendben, órával és perccel. A Margit hídon, a Népligetben és Józsefváros-külsőn készültek, azaz szigorúan a kevsébé reprezentatív pontokon. (Kivéve a Margit hidat, bocsánat, nehéz ellenállni a giccsnek.) A hírek szerint visszajön a rossz idő, a képek tehát terápiás célt is szolgálnak, használjátok őket egészséggel!

07:48

Fotók: Neményi Márton

08:20

08:50

09:02

09:18

09:47

10:03

10:12

10:13

10:20

11:30

15:04

15:38

15:43

16:14

16:44

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.