Szabadidő

Eltűnik a magyar sport bölcsője

Bár korábban komoly tervek voltak a Millenáris kerékpárpálya felújítására, mégis megszűnik a magyar sport történetének egy fontos helyszíne.

Néhány éve még olimpiára is alkalmas velodromot terveztek a magyar sport bölcsőjeként is ismert Millenáris kerékpárpályára, most mégis eltüntetik az alig használható, de azért ikonikus pályát, írja az Index.

Két napja ugyanis bejelentették, hogy 43 milliárd forintból, a a Millenáris és a Kisstadion elbontásával épül fel a Nemzeti Korcsolyázó Központ.

A döntést érthetetlennek tartja a lapnak nyilatkozó Madarász Gábor, aki 2005-től kezdve civilként, majd 2012-ben rövid ideig a kerékpárszövetség elnökeként is a Millenáris megmentéséért dolgozott.

Korábban ugyanis azzal az indokkal nem épült meg az új velodrom, mert állítólag a Puskás Ferenc Stadion mellé nem fér el még egy hatalmas épület. Ehhez képest a korcsolyaközpont háromszor akkora lesz. Pedig még Orbán Viktor is megígérte, hogy fel fogják újítani a Millenáris velodromot. Ráadásul Madarász szerint nagyjából hárommilliárd forint elég lenne a felújításra.

Az évtizedek óta pusztuló létesítmény azért egyedülálló, mert a magyar sport történelmének egyik legfontosabb épülete. Az 1896-os millenniumi ünnepségekre húzták fel – innen a neve –, itt játszott a magyar futball első bajnokcsapata, a BTC, majd a válogatott első meccsét is itt rendezték 1903-ban.

A focisták mellett úszók, hokisok, tornászok is rendszeresen használták a sporttelepet, miközben a kerékpározás is egyre népszerűbb lett. A 30-as és a 60 évek között élte fénykorát Magyarországon a pályakerékpár, tízezrek mentek ki szurkolni Budapest sokáig egyetlen villanyfényes sportpályájára. Járt ide Jávor Pál színész, de sokszor megfordult Puskás Öcsi is.

Az Index szerint mivel Magyarországon nem igazán létezik pályabringázás, sportszakmai szempontok alapján nehéz érvelni a megtartása mellett. A fedett lelátó műemléki védettsége és a sporttelep történelme szerint azonban lehetett volna.

Új bringapályák viszont épülnek majd, egy Budapesten, három pedig vidéken.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top