nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Szabadidő
Nem sikerült megmenteni, így kivágják Mária Terézia fáját

Nem sikerült megmenteni, így kivágják Mária Terézia fáját

Ki kell vágni azt az idős tölgyfát, amelyet még Mária Terézia adományozott a Brunszvik családnak. A martonvásári kastély parkjában élő, 250 éves fa egy augusztusi viharban kapott halálos sebet.
NLCafé
f Ajánlom

Megpecsételődött a sorsa annak az idős tölgyfának, amelyet még Mária Terézia adományozott a Brunszvik családnak, amikor a martonvásári kastély parképítésébe kezdtek. A 250 éves fát egy augusztusi vihar annyira megtépázta, hogy életveszélyessé vált, ezért döntöttek a kivágása mellett – tudta meg a Blikk.

„A sérüléssel a mintegy 250 éves fa – amely a park és a kastély látványának meghatározó eleme – elveszítette lombkoronájának körülbelül a felét. Korából adódóan az ikonikus tölgy az elsők között lehetett azokból a fákból, amelyeket a Mária Teréziától kapott mocsaras birtok lecsapolását követően a gróf Brunszvik család a ma méltán népszerű park létrehozására elültetett.

Forrás: MTA Agrártudományi Kutatóközpont

A fa nemcsak a kastély építésének, de Beethoven látogatásainak, később a Dreher család életének is tanúja volt, majd a második világháború alatt a kastélyban berendezett hadikórház sebesültjeinek nyújtott árnyékot.

Az ötvenes évektől az Akadémia kutatóinak, vendégeinek és a park évi tízezernyi látogatójának jelentette az évszázadokon átnyúló folytonosságot” – írta akkor honlapján az Akadémia.

Megosztás Facebookon