Szabadidő

Popslágert írtak a szexuális zaklatásokról

A hétköznapokban bekövetkező, a legtöbb nő által ismert helyzeteket összefoglaló dalnak már a címe is erős: Welcome to Hell, azaz, Isten hozott a pokolban.

A Katy Perry videoklipjeinek stílusát idéző dalocskát a Saturday Night Live résztvevői, Cecily Strong, Aidy Bryant, Kate McKinnon, Leslie Jones és az aktuális epizód házigazdája, Saoirse Ronan adták elő a 43. évadját taposó kabaréshow legutóbbi adásában.

A klip látványvilága a szivárványos-csillámpónis mesevilágot idézi, az énekesnők pedig némi vitriollal „beparfümözve” figurázzák ki a szexin vonagló, indokolatlan fallikus szimbólumokat pörgető/nyalogató popsztárocskákat. A koronát a dalszöveg teszi fel az egész alkotásra.

„Helló fiúk, tudjuk, hogy az elmúlt hónapok elég őrültek voltak…” – kezdi Cecily Strong, a Weinstein-botrány kapcsán kirobbant szexuális zaklatási ügyekre célozva.

„Az összes nagymenő, hatalmas fickóról kiderült, hogy… hogy is mondják, eseti alapon nőket zaklattak” – teszi hozzá Aidy Bryant.

„Kiengedtük a szellemet a palackból” – folytatja Elizabeth Banks, aki többek között Alec Baldwin Trump-paródiáiban tűnik fel. „A nőket állandóan zaklatják!”

„A fenébe, hát tényleg ilyen lett a világ?” – teszi fel az álnaiv kérdést Bryant.

Ezután érkezik a refrén, a „Welcome to Hell”, vagyis Isten hozott a pokolban. A videóban sorra veszik a nőjogi harcosok helyzetét a szüfrazsettektől az ötvenes évekig, amely mintha csak a Mad Men című sorozat világát elevenítené fel.

„Ja, egyébként ez nem egy lánybanda, csak biztonsági okokból együtt szoktunk utazni” – hangzik a következő sor, mielőtt Saoirse Ronan egy rózsaszín pisztollyal belemosolyog a kamerába.

„Azt hiszem, jogosan merül fel a kérdés: hát miért nem mondtál valamit, kis szívem?” – búgja az áldozathibáztatók kedvenc kérdését a kamerába a felhőkön fetrengő Banks.

„De hát megtettük, évszázadok óta mást sem csinálunk” – válaszol Ronan.

„De azt hiszem, leginkább senkit sem érdekelt” – vágja rá Bryant, majd nyalogatni kezd egy túlméretes nyalókát.

„Csak annyit szeretnék mondani, hogy tök jó, amit csináltok, de ugye tudjátok, hogy mindez fokozottan érvényes a színes bőrű nőkre?” – kérdezi a csapat tagjaitól Leslie Jones.

„Hát persze, abszolút, köszi, hogy elmondtad” – vágják rá kórusban. „Akkor térjünk csak vissza ehhez!” – mondja Jones és immár öten újra táncra perdülnek: Welcome to Hell!

„A Kártyavár sorozat most tönkrement és ez nagyon gáz” – mondja Ronan, felidézve, hogy Kevin Spacey zaklatási ügyeinek eredményeként elkaszálták a rendkívül népszerű sorozatot. „Hát hadd mondjak pár dolgot, amit már régóta tönkretettek a nők számára: parkolás, sétálás, az Uber, a copfok, a köntösök, az éjszaka, az ivás, a szállodák és a furgonok!”

„Ez nem újdonság, amióta melleink vannak” – éneklik kórusban. „Hát fogd kézen a barátaidat, kapjátok elő a gázsprét, isten hozott a pokolban!”

A dal kétségtelenül vicces, miközben erre a rendkívül komoly és aktuális témára hívja fel a figyelmet. a YouTube-ra feltöltött klipet már több mint 3,5 millióan látták, és több kommentelő szerint nagy szükség volt erre a paródiára, mivel ez „pontosan az a himnusz, amire most a világnak szüksége van”.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top