Szabadidő

Fejlettebb a galambok agya, mint hittük

Egy kísérlet során kutatók kiderítették, hogy a galambok képesek megítélni az idő és a tér összefüggését. Ha valami hosszabb útnak tűnik, akkor azzal úgy kalkulálnak, hogy annak megtétele több időbe is telik. Ez a kutatás felülírja, amit az ember előszeretettel gondol a madarak primitív eszéről.

A Current Biology nevű szaklapban, hétfőn megjelent tanulmány szerint a galambok képesek megítélni az időt és a teret, ebben a tekintetben pedig a főemlősökhöz és az emberekhez hasonlítanak – írja a Yahoo.com

Edward Wasserman, az Iowai Egyetem kísérleti pszichológia tanszékének professzora úgy fogalmazott, hogy a madaraknak az idegrendszere sokkal nagyobb teljesítményekre képes, mint ahogy azt az ismert pejoratív hasonlat, az „annyi esze van, mint egy madárnak” sugallja. 

Erre egy olyan kísérlet során jöttek rá, amelynek részeként a galambokat egy számítógép képernyője előtt tesztelték. A képernyőn vízszintes vonalakat mutattak nekik 2 vagy 8 másodpercig. Néha a vonal hosszú volt (24 centis), néha rövid csíkként (5 centisként) tűnt fel a képernyőn. A galambokat étellel jutalmazták, ha a kutatók szerint a madarak csipkedéssel a megfelelő választ adták a teszt során.

A szakemberek megállapították, hogy a galambok a hosszabb vonalat hosszabb időtartamúnak is ítélték meg, míg a hosszabb ideig megmutatott csíkot automatikusan hosszabb vonalnak is érzékelték.

Ez a kísérlet az emberek és a majmok esetében is hasonló eredményekkel járt, noha a galamboknak nincs agykérgük, tehát hiányzik az a rész, amely az emberek esetében a tér és idő összehangolásáért felelős. 

Címlap: MTI Fotó/Czeglédi Zsolt

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top