nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Szabadidő
Fejlettebb a galambok agya, mint hittük

Fejlettebb a galambok agya, mint hittük

Egy kísérlet során kutatók kiderítették, hogy a galambok képesek megítélni az idő és a tér összefüggését. Ha valami hosszabb útnak tűnik, akkor azzal úgy kalkulálnak, hogy annak megtétele több időbe is telik. Ez a kutatás felülírja, amit az ember előszeretettel gondol a madarak primitív eszéről.
Avatar
NLCafé
f Ajánlom

A Current Biology nevű szaklapban, hétfőn megjelent tanulmány szerint a galambok képesek megítélni az időt és a teret, ebben a tekintetben pedig a főemlősökhöz és az emberekhez hasonlítanak – írja a Yahoo.com

Edward Wasserman, az Iowai Egyetem kísérleti pszichológia tanszékének professzora úgy fogalmazott, hogy a madaraknak az idegrendszere sokkal nagyobb teljesítményekre képes, mint ahogy azt az ismert pejoratív hasonlat, az „annyi esze van, mint egy madárnak” sugallja. 

Erre egy olyan kísérlet során jöttek rá, amelynek részeként a galambokat egy számítógép képernyője előtt tesztelték. A képernyőn vízszintes vonalakat mutattak nekik 2 vagy 8 másodpercig. Néha a vonal hosszú volt (24 centis), néha rövid csíkként (5 centisként) tűnt fel a képernyőn. A galambokat étellel jutalmazták, ha a kutatók szerint a madarak csipkedéssel a megfelelő választ adták a teszt során.

A szakemberek megállapították, hogy a galambok a hosszabb vonalat hosszabb időtartamúnak is ítélték meg, míg a hosszabb ideig megmutatott csíkot automatikusan hosszabb vonalnak is érzékelték.

Ez a kísérlet az emberek és a majmok esetében is hasonló eredményekkel járt, noha a galamboknak nincs agykérgük, tehát hiányzik az a rész, amely az emberek esetében a tér és idő összehangolásáért felelős. 

Címlap: MTI Fotó/Czeglédi Zsolt

Civil Díj 2019 Érezted már úgy, hogy tennél – másokért, magadért, egy élhetőbb közegért –, de nincs időd, erőd, energiád, pénzed, lehetőséged? A civil szervezetek bebizonyítják, hogy van. Mindig van még egy kis hely bennünk, az időnkben arra, hogy holnap eggyel tovább lépjünk, mint ahol ma tartottunk. És hogy a mi valóban MI legyen. Hogy egymásban, közösségben is gondolkodjunk. Ha már késznek érzed magad erre, csatlakozz! Ha még nem, akkor csak higgy bennük – és szavazz rájuk! Ki legyen a Civil Díj 2019 közönségdíjasa?


Szavazok!

Megosztás Facebookon