nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Szabadidő
Egyre gyakrabban látnak medvét Magyarországon is

Egyre gyakrabban látnak medvét Magyarországon is

Bár egyre gyakrabban lehet medvét észlelni hazánkban, ez nem jelenti azt, hogy hirtelen elszaporodtak volna ezek az állatok. Inkább csak a mi megfigyeléseink lettek pontosabbak.
Avatar
NLCafé
f Ajánlom

Ma már egyre gyakrabban lehet medvét észlelni hazánkban – mondta Rózsa Sándor, az Aggteleki Nemzeti Park természetvédelmi őrszolgálatának vezetője a Magyar Időknek, és hozzátette, hogy a közösségi média térhódításával pedig szélesebb rétegek is értesülnek a felbukkanásukról. A szakember szerint Szlovákiában és Lengyelországban szaporodik az állomány, így az amúgy is óriási területeket bejáró nagyragadozók hazánkban is feltűnnek.

A medve veszélyes állat, akkor is, ha csak ritkán támad emberre. Nem árt óvatosnak lenni – figyelmeztetett a nemzeti park munkatársa. „Ha a medve nem vesz észre minket, akkor csendben, de lehetőleg minél gyorsabban távozzunk az állat közeléből. Azonban fontos, hogy ne rohanjunk a medve elől, hiszen ezek az állatok akár negyven kilométer per órás sebességgel is képesek futni. Ha a medve észrevett minket, beszéljünk halkan, és emeljük a kezünket a fejünk fölé, hogy az állat emberként tudjon minket azonosítani. Ha nem érzi magát veszélyben, nem fog támadni” – idézi a szakember tanácsait a Magyar Idők.

Kuli Bálint, a Veresegyházi Medveotthon munkatársa a lapnak hozzátette, nem lát esélyt arra, hogy Magyarországon olyan mértékben elszaporodjanak a medvék, mint az erdélyi területeken. A medveészlelések megszaporodása szerinte csak a technika fejlődésének köszönhető. „Egyre több a vadkamera és a mezőgazdaságilag művelt terület, így az esély is nagyobb, hogy medvét lássunk.

(via InfoRádió)

Civil Díj 2019 Érezted már úgy, hogy tennél – másokért, magadért, egy élhetőbb közegért –, de nincs időd, erőd, energiád, pénzed, lehetőséged? A civil szervezetek bebizonyítják, hogy van. Mindig van még egy kis hely bennünk, az időnkben arra, hogy holnap eggyel tovább lépjünk, mint ahol ma tartottunk. És hogy a mi valóban MI legyen. Hogy egymásban, közösségben is gondolkodjunk. Ha már késznek érzed magad erre, csatlakozz! Ha még nem, akkor csak higgy bennük – és szavazz rájuk! Ki legyen a Civil Díj 2019 közönségdíjasa?


Szavazok!

Megosztás Facebookon