Szabadidő

Láttad a hétvégi szuperholdat? Itt vannak a legjobb fotók!

Az égi jelenséget vasárnap este, éjfél körül lehetett a legjobban megfigyelni, de ha a kinti hideg helyett a fűtött szobára szavaztál, most megnézheted a decemberi szuperholdról készült legjobb felvételeket.

A szuperhold nevű jelenség akkor fordul elő, amikor a Föld körüli, elliptikus pályán mozgó égitest a legközelebb helyezkedik el bolygónkhoz, ráadásul mindez egybeesik a telihold időpontjával.
Bár azt nem tudjuk, hogy a mostanában érthetetlen módon egyre többek által hangoztatott laposföld-elmélet hívei hogyan magyarázzák a Hold mozgását, de ez szerencsére nem is érdekes, a képek önmagukért beszélnek.

Az alábbi fotón például a tökéletes időzítés iskolapéldája látható, a fotós bizonyára egy repülőtér közelében lőhette a fantasztikus képet.

Egy repülő orra látható a decemberi szuperhold előtt (Fotó: Getty Images)

De kitett magáért az amerikai űrkutatási ügynökség, a NASA is, amely többek között ezzel a fotóval illusztrálta az eseményt. A vérvörös szuperhold Washington D.C. egén látható.

Vérvörös szuperhold Washington D.C. felett (Fotó: Getty Images)

A NASA weboldalára kikerült az alábbi videó is, amelyből kiderül, hogy rövid időn belül még kétszer láthatunk majd szuperholdat, 2018. január elsején és 31-én egyaránt. 

Készültek fotók Indiában is, ahol a fotós valószínűleg egy virágágyásban rejtőzködve várta a tökéletes pillanatot.

Az indiai Kasmírban is megcsodálták az égi jelenséget (Fotó: Getty Images)

A szlovéniai Ljubljanában pedig már a karácsonyi díszkivilágítással együtt lehetett megcsodálni a szuperholdat.

Ljubljana belvárosát szépen bevilágította a szuperhold (Fotó: Getty Images)

A jelenség természetesen a közösségi oldalakon is igen népszerű volt, az alábbi képet ráadásul az ISS nemzetközi űrállomás fedélzetéről készítette Randy Bresnik amerikai űrhajós, az ISS jelenlegi parancsnoka.

Az általa posztolt fotóra válaszolva mutatta meg a világnak saját, a marylandi Pasadenából lőtt képét egy @sportsjunkie410 nevű felhasználó.

A nagy hírcsatornák is elkészítették saját szuperhold-összeállításaikat, az alábbi például a CNN fotóiból áll.

A Fox News legjobb képén pedig az látható, ahogy a Hold elhalad a Szabadság-szobor mögött. A trükk csupán annyi, hogy nem a New York-i műemlék látható a képen, hanem annak egy kisebb másolata, amely a New York államban található Buffalóban áll.

De az USA keleti partján máshol is megcsodálták az égi jelenséget, az alábbi fotót például a Maine államban elhelyezkedő Portlandben készítették.

Cincinnati egén pedig eleinte szinte egészen vérvörös színekben pompázott a Hold, valamivel később azonban már a „hagyományos” arcát mutatta.

A jelenség nem összetévesztendő egy másik, jóval ritkább dologgal, a szuperhóddal, utóbbit az alábbi képen mutatjuk. 

Szuperhód, nem szuperhold (Fotó: Spreadshirt)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top