Szabadidő

Megvan az elgázolt mókus MR-jének az eredménye

Mára az egész ország ismeri azt a tüneményes mókust, akit néhány napja gázolt el és hagyott cserben egy figyelmetlen autós Mályiban. A kisállat állapota a baleset óta stabilizálódott, ám azt, hogy teljesen meggyógyul-e, még nem tudni.

„Biztosan láttad, de ha nem, akkor hallottad, hogy valamit elgázoltál Mályiban, az orvosi rendelő előtt” – így kezdődik az a nyílt levél, amit november 28-án a Mályi Madármentő Állomás vezetője, Lehoczky Krisztián írt és tett közzé, és amiről itt írtunk korábban. A címzett az az autós, aki kedden, a 3. sz. főúton haladva, a mályi orvosi rendelő magasságában elgázolt, majd cserbenhagyott egy mókust.

életmentés, mókus

Kép forrása: Facebook/Mályi Madármentő Állomás

„Vehetted volna a fáradságot és megnézhetted volna mi is koppant az autód elején. Csak annyi lett volna a feladatod, hogy megállsz, és megnézed, kit vagy mit ütöttél el: kismacskát, kiskutyát, gyereket. Nem tetted meg, elmentél és otthagytad” – írja a Facebookon közzétett levélben. A posztból a cserbenhagyáson kívül az is kiderült, hogy az öntudatlan, sokkos állapotban lévő kisállatot két kilométernyi gyaloglás után, egy kisfiú és az édesapja vitte be az állomásra.

És bár az állapota kritikus volt, az aprócska jószág élni akarásának és a gondoskodásnak köszönhetően, túlélte az első éjszakát. Azóta stabilizálódott az állapota, és már táplálékot is elfogad megmentőitől, igaz, két hátsó lábát továbbra is csak alig-alig tudja használni:

A mókust szerda reggel a Felzsőzsolcai Kisállatrendelőben megröntgenezték: a vizsgálat után derült ki, hogy a gerincén sötét folt látszik. Ahhoz azonban, hogy a sérülés pontos helyét is meg tudják állapítani, és dönthessenek a kisállat további kezeléséről, MR-vizsgálatra volt szükség. „Az MRI teljes részletességű képet fog adni a mókus gerincéről, amin a csontokkal körülzárt lágyszövetek finom elváltozásai is kimutathatók” – írta Lehoczky Krisztián, majd hozzátette, mindent megtesznek azért, hogy a mókus a lehető legjobb ellátást kapja.

Az MR-vizsgálatot, ami az első olyan eljárás volt az országban, aminek mókus volt a főszereplője, a budapesti VetScan Kisállat Diagnosztikai Központban végezték. A felvételeket dr. Kerekes Zoltán állatorvos elemezte ki.

Péntek délután a Mályi Madármentő Állomás közzétette a mókus MR-jének eredményét, melyből kiderül, hogy „a porckorong sérülése miatt van egy nyomás a gerincen és egy ödéma miatt nyomás van a gerincvelőn”. Lehoczky Krisztián lapunknak elmondta, az orvos most konzultál a sebésszel, ezután dől el, hogy lesz-e műtét. „Ha műthető, akkor megműtik” – mondta. 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top