Szabadidő

A kutyák vagy a macskák okosabbak? A tudomány válaszol

A kutyás-macskás szembenállás, ha lehet, komolyabb indulatokat tud kiváltani, mint a bajai-szegedi halászlévita. Most ebbe az állóvízbe dobtak nagyobb sziklát azok a kutatók, akik megvizsgálták, hogy négylábú kedvenceink közül ki nyeri az IQ-bajnokságot. Lerántjuk a leplet.

A címben feltett kérdésre valószínűleg minden gazdi saját kisállatának megfelelő választ fog adni. Elvégre, a kutyát meg lehet tanítani arra, hogy pacsit adjon, üljön, feküdjön, míg a cicarajongók feltehetően arra hivatkoznak majd, hogy a macskák biztosan okosabbak, mert ők nem hagyják magukat holmi kétlábúak által befolyásolni.

Melyikük az okosabb? Mindjárt kiderül! (Fotó: Tumblr)

Az amerikai Vanderbilt University kutatói végezték el a hiánypótló kutatást, ráadásul egyből többféle állatfaj képviselőinél vizsgálták az agy felépítését. A kutyák és macskák mellett vadászgörények, mongúzok, mosómedvék, hiénák, oroszlánok és medvék képviselték az állatvilágot a kutatásban. A tudósok az állatok agykérgét vették górcső alá, arra voltak ugyanis kívácnsiak, hogy hány idegsejt található az egyes fajoknál ezen a területen. Minél több idegsejtet találtak, annál okosabbnak lehet tekinteni az egyes állatfajok képviselőit. Az agykéreg ugyanis a gondolkodásért, tervezésért és más összetett szellemi feladatok ellátásáért felelős, ezért a kutatók szerint alkalmas az intelligencia felmérésére.

„Úgy vélem, hogy az állatok agyában, különösen az agykéregben található idegsejtek száma meghatározza a szellemi állapotukat, illetve azt a képességet, hogy mennyire tudják megállapítani, a korábbi tapasztalataik alapján, hogy milyen történésekre számíthatnak a környezetükben” – magyarázta Suzana Herculano-Houzel, a Vanderbilt pszichológiai és biológiai tudományokkal foglalkozó munkatársa.

Az eredmény pedig nem más, mint…

Lerántjuk a leplet: a kutatás szerint a kutyák okosabbak a macskáknál, míg ugyanis a cicák agykérgében átlagosan 250 millió idegsejt található, a kutyáknál ennek több mint duplája, 530 millió. Összehasonlításként: az emberek agyában ugyanezen a területen 16 milliárd idegsejt továbbítja a jeleket.

Az eredményt nem mindenki viselte jól… (Fotó: Tumblr)

„Teljes mértékben kutyásnak tartom magam – tette hozzá Herculano-Houzel. – De ettől függetlenül is kijelenthető, a kutatási eredményeink alapján, hogy a kutyák biológiailag sokkal alkalmasabbak összetett tevékenységek elvégzésére, mint a macskák. Legalábbis a biológiai tényezők ezt támasztják alá.”

A cicákat és gazdáikat vigasztalhatja a tény, hogy népszerűségben – legalábbis az interneten – a macskák könnyedén maguk mögé utasítják a kutyákat: míg utóbbira a Google angol nyelvű keresője 1,8 milliárd találatot ad, a macskák 2,2 milliárd találattal stabilan őrzik vezető helyüket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top