Szabadidő

Ismerd meg az embert, aki törölte Donald Trump Twitter-fiókját

A török származású német férfi valójában csak a munkáját végezte, amikor törölte az amerikai elnök hozzáférését, bár nem gondolta volna, hogy ekkora visszhangja lesz az ügynek.

Az ominózus eset 2017. november 2-án történt. A német állampolgárságú, török származású Bahtiyar Duysak a Twitter biztonsági divíziójánál dolgozott ügyfélszolgálatosként. Munkája részeként gyakran kellett foglalkoznia felhasználói visszajelzésekkel, amelyek zaklató vagy illegális tartalmakat publikáló tweetekről szóltak. A férfi most a TechCrunch-nál jelentkezett, hogy tisztázza, pontosan mi történt.

Duysak épp a legutolsó műszakját töltötte a cégnél, amikor egy twitterezőtől érkezett egy jelentés, amely a jelenlegi amerikai elnök, Donald Trump Twitter-csatornájára vonatkozott. Az ügyfélszolgálatosnak ilyen esetben viszonylag kevés mérlegelési lehetősége, ezért Duysak meg is indította a fiók bezárását eredményező folyamatot. Néhány órával később jött rá, hogy hibát követett el, amikor meglátta az első cikkeket, amelyek az elnöki Twitter-oldal lekapcsolásáról szóltak.

Duysak, saját elmondása szerint, nem is gondolta, hogy az elnöki fiókot lekapcsolja a cég, mivel a Twitter működési szabályzatában van egy olyan passzus, amely elejét veszi a potenciálisan hírértékű üzenetek eltávolításának, még akkor is, ha azok beleütköznek a felhasználás feltételeibe.

„Tisztázni akartam ezt az egész helyzetet” – mondta a férfi a TechCrunch-nak adott nyilatkozatában. „Nem akarok menekülni a média elől, de kicsit unom már, hogy úgy kezelnek, mintha Pablo Escobar lennék, nem követtem el semmilyen bűncselekményt, és semmi rosszat nem tettem.”

Az esetről beszámoló első hírekben a titokzatos Twitter-alkalmazottat több helyen úgy állították be, mintha a cég, illetve az amerikai elnök elleni bosszúból törölte volna Donald Trump fiókját. Duysak azonban saját elmondása szerint csak a dolgát végezte, és nem gondolta, hogy az esetnek ekkora visszhangja lesz. A férfi azt is elmondta, hogy nem tervez a továbbiakban az online szakmában dolgozni, inkább pénzügyekkel szeretne foglalkozni. Annyit azért még elárult a TechCrunch-nak, hogy ettől függetlenül szereti a Twittert, és szereti Amerikát is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top