nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Szabadidő
Csodálatos meglepetéssel készül Budapest Finnország szülinapjára

Csodálatos meglepetéssel készül Budapest Finnország szülinapjára

Budapesten is megünneplik a 100 éve független Finnországot. Ebből az alkalomból kék-fehér díszkivilágítást kap az Erzsébet híd, a Gellért-hegyi vízesésnél pedig megidézik az északi fényt.
Forrás: MTI
f Ajánlom

Finnország 2017-ben ünnepli függetlenségének századik évfordulóját, ebből az alkalomból december elején kék-fehér díszkivilágítást kap az Erzsébet híd, a Gellért-hegyi vízesésnél pedig megidézik az északi fényt.

A Suomi – Finland 100 ünnepi év csúcspontja december 6., a függetlenség elnyerésének 100. évfordulója lesz. A centenárium tiszteletére világszerte több ikonikus hely és épület kap december első napjaiban kék-fehér díszvilágítást, így Budapesten december 3. és 6. között a Finn Nagykövetség az állam hivatalos zászlaját szimbolizáló kék-fehér színbe öltözteti az Erzsébet hidat, a Gellért-hegyi vízesésnél pedig a Finn Intézet szervezésében egy fényinstalláció segítségével idézik meg az északi fényt, az Aurora Borealist – közölték a szervezők hétfőn.

A vetítés magyar és finn művészek együttműködésében valósul meg. A sarki fényt szimbolizáló „fényszobor” megálmodói Nagy András és Bordos László Zsolt médiaművészek. A Bordos.ArtWorks a 2000-es évek eleje óta foglalkozik fényfestéssel.

A művészek 2018 januárjában a LUX Light Art Festival meghívott vendégeiként készítenek egyedi vetítést a helsinki székesegyház ikonikus épületére a Suomi-díjas Kasperi Laine, az egyik legismertebb finn DJ zenéjével kiegészítve.

Megosztás Facebookon