Szabadidő

Rábíznád a gyerekedet egy önjáró babakocsira?

Az önvezető autók már itt vannak a kanyarban, és már azok is sok etikai kérdést vetnek fel. Egy amerikai cég azonban most önvezető babakocsit mutatott be, kérdés, hogy van-e szülő, aki rábízná a babáját egy ilyenre.

A Smartbe nevű eszköz első ránézésre sima, letisztult formavilágú babakocsinak tűnik, csakhogy olyasmire képes, amire „hagyományos” társai nem. A vázába épített szenzoroknak és apró elektromos motorjainak köszönhetően ugyanis képes hűséges kutyaként a babakocsit „toló” személy előtt gurulni. Vagyis nem is kell tolni az eszközt, mivel a Smartbe a szülő okostelefonjához kapcsolódva folyamatosan tartja a távolságot, sőt, akár a tempót is, vagyis akár a reggeli kocogásra is el tudja kísérni anyukát vagy apukát.

A babakocsi ultrahangos távolságmérővel figyeli, hogy milyen messze van a szülőtől, így automatikusan lelassít és megáll, ha a szülő is így tesz.

„Tudom, hogy milyen kényelmetlen egy hagyományos babakocsit áttolni a havon, vagy feltolni egy meredek emelkedőn” – mondta az SFGate-nek adott nyilatkozatában Guillermo Morro, a Smartbe-t gyártó cég alapítója.

A babakocsi három üzemmódban használható: az automata módban a fent leírtak szerint, magától gurul a szülők előtt. A „rásegítő” módban a szülő tolja a kocsit, de az elektromos motorok megkönnyítik a baba mozgatását. Létezik emellett normál üzemmód is, ilyenkor minden ki van kapcsolva és a Smartbe hagyományos babakocsiként használható.

Azoknak, akik nem bíznak eléggé az elektronikában, a Smartbe pórázra emlékeztetető kábelt is kínál, amelyet a csuklójukra rögzíthetnek, így biztosak lehetnek benne, hogy a babakocsi mindig a közelükben marad.

A SmartBe jó ötlet, kérdés, hogy megbíznak-e benne a szülők (Fotó: SmartBe)

A Smartbe azonban ennél többet is tud, például légkondicionálható, hogy a babának ne legyen túl melege nyáron, vagy ne fázzon télen. Emellett fel tudja melegíteni a cumisüveget, van ringató üzemmódja is, egy kamerán keresztül pedig az a szülő is bármikor ránézhet a gyerekére, aki épp nincs a babakocsi közelében, sőt egy hangszórón még szólhat is hozzá, természetesen egy okostelefonos alkalmazás segítségével. A babakocsiba lopásgátló szenzort is beépítettek, ez tovább növelheti a szülők biztonságérzetét.

A Smartbe-re az Indiegogo közösségi adománygyűjtő oldalon szedték össze a pénzt. Aki korán befizetett, jó üzletet csinált, a korai támogatók ugyanis 399 dollárért vásárolhatják meg az önjáró babakocsit. Ez átszámítva körülbelü 105 ezer forintnak felel meg, ami önmagában jó ár egy modern babakocsiért, de összehasonlításként emellé azt is eláruljuk, hogy a Smartbe bolti ára 2750 dollár (több mint 722 ezer forint) körül alakul majd.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top