Szabadidő

Macskások figyelem! Hat bolhairtó is megbukott

Élősködők elleni rácsepegtető oldatokat vizsgált a Nébih. A 29, macskáknak szánt készítményből hatról is kiderült, hogy nem tartalmazták a gyártó által garantált hatóanyag-mennyiséget.

29, többféle hatóanyag-tartalmú, macskáknak szánt spot-ont vizsgált a Nébih. Az ellenőrzött termékek között állatgyógyászati készítmények és riasztó hatású állategészségügyi biocid termékek egyaránt szerepeltek. A szakemberek 23 hatósági mintát hazai kiskereskedőknél vettek, míg további 6 terméket magyar és külföldi internetes oldalakról rendeltek.

A hatóság laboratóriumában mindegyik termék hatóanyag-tartalmát megvizsgálták. Az engedéllyel rendelkező minták közül 6 geraniol hatóanyagú készítménnyel akadt probléma, mivel nem tartalmazták a törzskönyvben szereplő hatóanyag-mennyiséget. A Nébih eljárást indít a készítmények gyártóival, illetve forgalmazóival szemben. Ezzel párhuzamosan megkezdődött minden, geraniolt tartalmazó állategészségügyi biocid termék felülvizsgálata.

Az interneten vásárolt, Magyarországon engedéllyel nem rendelkező spot-onok mindegyike tartalmazta a termék csomagolásán feltüntetett hatóanyag-mennyiséget. Ettől függetlenül a Magyarországon nem engedélyezett készítmények használatának kockázata jelentős, vásárlásuk nem javasolt! Ebből következően az interneten rendelt 6 termék is elbukott a teszten, hiszen azok forgalmazása Magyarországon nem engedélyezett.

A Nébih azt javasolja, hogy a macskádnak olyan készítményeket válassz, amelyek csomagolásán feltüntették, hogy kifejezetten macskák számára fejlesztették ki, vagy macskáknál és kutyáknál egyaránt alkalmazható! A csak kutyákra engedélyezett készítmények macskák számára életveszélyesek lehetnek!

További információk és a részletes vizsgálati eredmények elérhetők a Nébih Szupermenta termékteszt oldalán.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top