Szabadidő

Túlzás lenne a zaklatásról beszélni? (x)

Rengeteg helyről olvashatjuk a véleményeket a #metoo kampány kapcsán a mélyből feltörő történetekről. Sajnos sokak szerint az túlzás, és ennyi nővel nem történhetett ennyi eset.

Az ilyen vélemények fényében különös árnyalatot kapnak a Megtorlás című filmet ért kritikák, miszerint túlzás a filmben látható durva és erőszakos jelenetek sokasága.

A Megtorlás, melynek első budapesti vetítése bevételét a forgalmazó a NANE számára ajánlotta fel, egy kétség nélkül brutális film. Van benne családon belüli erőszak, és örökre beég a néző szemébe a szexuális zaklatást ábrázoló képsorozat is.

Mégis.

A túlzásokkal a rendező kibillenti a nézőt a kényelmes kukkoló szerepéből. A jelenetek gyomorforgatóak, és maradandó nyomokat hagynak. De vajon ez a nyers képi világ nem gondolkodtatja el a nézőt? Vajon nem élezi ki a szemet, ha mást lát bántalmazott helyzetben? Vajon el lehet túlozni a kegyetlenségét a zaklatásnak? És vajon öncélú-e bemutatni, hogy milyen volt a rend és az élet, amikor a nőnek megvolt a helye, amikor a nőnek megvolt a dolga, amikor a nőnek megvolt a kötelessége? Túlzás a teljes és durva önkény ábrázolása, ha a zsigerig ható kizsákmányolást együttérző emberként elutasítja egy rendező? Túlzás egy kiszolgáltatott asszony küzdelmét szépítés nélkül, a kőkemény valóságában bemutatni?

Az európai Tarantinóként emlegetett Martin Koolhoven rendezése rendesen megosztja a nézőket és a kritikusokat.

Mégis.

Sok női kritikus látja Joannában (Dakota Fanning) az erős és bátor nőt, aki szembenéz a kegyetlen múlttal, és sokan örülnek, hogy ehhez a szembenézéshez egy dupla csövű puskát használ.

De végig ott lebeg a kérdés, hogy mi kell ahhoz, hogy egy asszony leszámoljon a kísértő és fájó múlttal? Mi kell ahhoz, hogy ne tűrje tovább a zaklatást? Mi kell ahhoz, hogy kiálljon magáért?

Talán erre keresi a választ a film, hogy meddig tűr egy nő, hogy meddig szenved szó nélkül… És a #metoo történeteket olvasva talán mi is láthatjuk, hogy sokszor sokáig, sokszor túl sokáig.

Megtorlás. Most. A mozikban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top