Szabadidő

Építőmunkások bukkantak az elfeledett időkapszulára

Az időkapszula több mint harminc évet töltött az épületben háborítatlanul, 2002-ben kellett volna felnyitni, de mindenki megfeledkezett róla.

A Seattle városában található Space Needle a világ egyik legjellegzetesebb tornya, amelyet az 1962-es világkiállításra építettek. A 184 méteres torony jellegzetessége a 150 méteres magasságban található forgó SkyCity étterem, a tíz méterrel magasabban lévő kilátóteraszról pedig pazar kilátás nyílik Washington állam hegyeire.

Seattle látképe a jellegzetes Space Needle-lel (Fotó: Tumblr)

Az időkapszulát 1982-ben Rod Kauffmannak, a Space Needle üzemeltetési igazgatójának ötletére helyezték el, méghozzá nem is akárhol: a kilátóterasz egyik vaskos fémgerendájához erősítették, majd gipszkartonnal fedték el. Egy darabig még egy kis tábla is emlékeztette a látogatókat a kapszulára, azonban a kisméretű plakett valamikor eltűnt a helyéről. Mivel az akkor ott dolgozó munkatársak is nyugdíjba mentek, vagy munkahelyet váltottak, az időkapszuláról szépen lassan mindenki megfeledkezett. Így 2002-ben, a tervezett nyitáskor sem jutott senkinek eszébe, hogy meg kellene nézni, mi lehet a nehéz fémdobozban.

A Space Needle-t építő cég első embere, Howard Wright lezárja az időkapszulát 1982-ben (Fotó: Space Needle)

Végül múlt héten azok a munkások bukkantak rá, akik a Space Needle százmillió dolláros renovációs munkálatait végezték. Az időkapszula a kilátóteraszra érkező liftek ajtajától pár méterre volt elrejtve.

Az időkapszula oldalára a Space Needle-t tervező John Graham felskiccelte a tornyot (Fotó: Space Needle)

Amikor híre ment a pénteken meglelt kincsnek, Rod Kauffman a helyszínre sietett, hogy jelen lehessen, amikor kinyitják az időkapszulát. Végül ő kapta a megtisztelő feladatot, hogy egyesével végigmenjen a doboz tartalmán.

Ereklyék a múltból: az időkapszula tartalma a felbontást követően (Fotó: Space Needle)

Számos levél, fénykép és képeslap került bele, mind 1982-ből, de akadt néhány olyan mementó is, amelyek 1962-ből, a Space Needle megnyitásának évéből származtak. Ilyen volt például a Space Needle mesterkulcsa, amellyel minden ajtót és zárat ki lehetett nyitni a toronyban. De bekerült a már említett forgó étterem menükártyája is, amelyből kiderül, hogy akkor még Top of the Needle néven várta a vendégeket. Egy régi hangfelvétel is megbújt a kincsek között, ezen egy 1982-es híradó részlete volt hallható, amely az 1962-es világkiállítás huszadik évfordulójáról szólt. Az időkapszula dobozára John Graham, a Space Needle-t tervező építész a torony vázlatát skiccelte fel, Rod Kauffman felesége pedig az időkapszula tetejére írta fel a következő feliratot: „Időkapszula, 2002. április 21-én kell felnyitni.”

„Az emberek azt kérdezik, miért késtünk 15 évet?” – mondta Dave Mandapat, a Space Needle jelenlegi üzemeltetési igazgatója. „Nos, leginkább azért, mert senki sem tudta, hogy hol lehet a kapszula.”

Mandapat 21 éve dolgozik a Space Needle-ben, és saját elmondása szerint hallott az időkapszuláról, de fogalma sem volt, hogy az hol található. Több embert meg is kérdezett, akik a nyolcvanas években szintén ott dolgoztak, de pontos helyszínt egyikük sem tudott mondani. Végül Mandapat arra a következtetésre jutott, hogy az időkapszula egy korábbi felújítás során egyszerűen elveszhetett.

Egyelőre még nem dőlt el, hogy mi lesz a doboz tartalmának a sorsa, az időkapszulát azonban lehet, hogy jövőre ismét lezárják, ezúttal azzal az utasítással, hogy csak 2062-ben, vagyis a világkiállítás centenáriumán lehet majd kinyitni – feltéve, ha ezúttal nem feledkeznek meg róla.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top