nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Szabadidő
Bloggereket, vloggereket és véleményvezéreket figyelmeztet a GVH

Bloggereket, vloggereket és véleményvezéreket figyelmeztet a GVH

Az internetes „véleményvezérek” és más, jelentős követői bázissal rendelkező magánszemélyek oldalain megjelenő hirdetéseknél egyértelműen jelölni kell a reklámozást a Gazdasági Versenyhivatal szerint.
Avatar
Forrás: MTI
f Ajánlom

A versenyhivatal hétfői közleménye megállapítja, hogy a fogyasztók jelentős része követi figyelemmel a közösségi médiából ismert közszereplőket és magánszemélyeket, az általuk folytatott kereskedelmi gyakorlat ezért a hirdetők között is egyre népszerűbb. Azonban a hatóság kifogásolja, hogy a különböző stílusú, formájú és tartalmú bejegyzések között a támogatott tartalmak sokszor reklámjelzés nélkül jelennek meg.

Ezért – áll a közleményben – az online tér véleményformálóinak,

többek között bloggereknek, vloggereknek, youtubereknek a közösségi oldalain megjelenő posztokban is egyszerűen, egyértelműen és közérthetően, hangsúlyosan és szembetűnően kell jelezni, ha az ott megjelenő tartalom nem független, semleges vélemény vagy ajánlás, hanem fizetett hirdetés vagy más módon ellentételezett bejegyzés.

A Gazdasági Versenyhivatal szerint nem lehet független vélemény vagy semleges tartalom az, amelynek közzétételében a „véleményvezér” gazdaságilag is közvetlenül érdekelt. Hozzátették, hogy reklámjelölésért nemcsak a bejegyzés készítője, hanem a hirdető vagy akár a hirdetés kialakításában közreműködő közvetítő vállalkozás is felelős lehet.

Az eljárás kapcsán itt a kiadott GVH-útmutató.

Megosztás Facebookon