Szabadidő

Papnak készült, de inkább a filmipar mágnása lett – 75 éves Martin Scorsese

Bár a rendező filmjei, a Nagymenők, a Dühöngő bika, A tégla önmagukban is nagyon izgalmasak, de ha a magánéletét nézzük, kitelne abból is legalább egy kasszasiker, tele botrányokkal, droggal, szerelmi viszonyokkal, válásokkal, drámákkal, avagy 75 évnyi sorskísértéssel.

Maffiózók között nőtt fel az olasz negyedben

Az 1942-es év zűrzavaros időszak volt a világtörténelemben, de a november 17-én született Martin Scorsese viszonylag jó helyen látta meg a napvilágot. Jó helyen ahhoz, hogy az egész életét pozitívan meghatározó élményekben legyen része. Gyerekkorát többnyire a moziban töltötte, mivel olyan súlyos asztmával küzdött, hogy nem rohangálhatott a többi gyerekkel a játszótéren. Kénytelen volt beltéri tevékenységekkel lefoglalnia magát, így hát minden filmet megnézett, amit csak a moziban adtak. A filmek iránti rajongása ekkor alakult ki, később pedig szenvedéllyé vált nála.

Ha Martin Scorsesét megkíméli az asztma, lehet, hogy nem filmrendező lett volna belőle (Fotó: Getty Images)

A kis Martin azonban a mozin és a kitalált, filmbeli történeteken kívül is látott olyan eseményeket, amelyek életére és későbbi munkásságára óriási hatással voltak. New York olasz negyedében nőtt fel, ahol a szicíliaiak között igencsak korán és közelről szembesült nap mint nap a bűnözők létezésével, a maffia izgalmas, veszélyes és mocskos világával.

A papi hivatás helyett választotta Hollywoodot

Bár Scorsese szigorú katolikus neveltetésben részesült munkásosztálybeli szülei részéről, és ezáltal sokáig papnak készült, a mozi és a filmezés világát sokkal izgalmasabbnak találta, így végül inkább a szórakoztatóipart választotta élete párjának az egyház helyett. Akkor még nem tudta, hogy a mennyország helyett a poklot fogja megjárni, de belevágott.

Harvey Keitelt és Martin Scorsesét számtalan film és szoros barátság köti össze (Fotó: Getty Images)

Filmes szakon végzett az egyetemen, és már 21 évesen elkészített első saját rövidfilmjét, nem sokkal később pedig megrendezte első nagyjátékfilmjét is. A Ki kopog az ajtómon főszerepét Harvey Keitelre osztotta, aki a későbbiekben is állandó alkotótársa maradt. A hetvenes években pedig felkerekedett, és ahogyan az a filmekben lenni szokott, Hollywoodba ment szerencsét próbálni, ahol sikerrel is járt.

A mozikban tarolt, a magánéletben elbukott

Scorsese az 1973-as Aljas utcák című filmjével robbant be a köztudatba. Ekkor már olyan színészekkel dolgozott együtt, mint Robert De Niro, és már ebben az időszakban is rengeteg sztárt juttatott alkotásaival Oscar-díjhoz. Az 1974-es Alice már nem lakik itt női főszerelője, Ellen Burstyn volt az első, aki Scorsese-filmbeli alakításért vihette haza a rangos elismerést.

Ugyanebben az évben készítette a Taxisofőr című filmjét is, De Niro főszereplésével. A filmet négy kategóriában jelölték Oscar-díjra, és megkapta a cannes-i filmfesztivál Arany Pálma-díját is. Scorsese azonban nem örülhetett a díjnak, magánélete pedig karrierjével ellentétben romokban hevert. Ekkor már túl volt egy váláson, második feleségével élt, akitől megszületett első gyermeke, de szenvedélybetegsége miatt nem sokkal később őket is elveszítette.

Botrányok, drog és válások kísérték a karrierjét

A rendező 1977-ben hatalmas költésvetésű filmet készített, a New York, New Yorkot Liza Minellivel a főszerepben. A kritikusok az egekig magasztalták, a mozikban azonban megbukott a film. Scorsese annyira belebetegedett ebbe, hogy drogokhoz nyúlt, és csak elvonókúra segítségével tudott leszokni a kokainról. Az elvonó szó szerint az életét mentette meg, ugyanis már alig tudott magáról, amikor elkezdték kezelni.

Jodie Foster és Robert De Niro társaságában a Taxisofőr forgatásán (Fotó: Getty Images)

Erős volt a függősége, a Cannes-i filmfesztiválon előfordult, hogy az egész nála lévő adagot elfogyasztotta, majd külön repülőgéppel hozatott magának újabb szállítmányt. Életben maradt, a munkát folytatta, de szenvedélybetegsége és botrányai miatt második felesége is elhagyta őt, gyermekével pedig megszakadt a kapcsolata.

Betiltott filmből kasszasiker

Scorsese a magánéleti és szakmai drámák után újjáéledt, és 1980-ban egy kasszasikerrel tért vissza a köztudatba, a Dühöngő bika című filmjével, amelyben a híres boxbajnok, Jake LaMotta életét dolgozta fel Robert De Niro főszereplésével. A színész 30 kilót hízott a szerep kedvéért, meg is kapta érte az Oscar-díjat, ahogyan a következő, A pénz színe című Scorsese-mű főszereplője, Paul Newman is.

A rendező ekkorra már olyan összegeket keresett, hogy filmjei bevételéből készítette el a botrányokkal kísért Krisztus utolsó megkísértése című alkotását. A filmet a katolikus egyház betiltotta hívei körében, de ezzel csak még inkább generálták a mű körüli felhajtást, szenzációt és pénzt.

Willem Dafoe-val a Krisztus utolsó megkísértése című film forgatásán (Fotó: Getty Images)

Így hát Scorsese egyik munkából csöppent a másikba, és nemcsak filmben utazott, hanem megrendezte többek között Michael Jackson örök slágerének, a „Bad” című dalnak a videoklipjét is. A rendező több filmben színészként is feltűnt, a sajátjain kívül másokéban is, például az 1990-es, Steven Spielberg jegyezte Álmok címűben.

Negyvenévnyi munka után kapott csak Oscar-díjat

Gyermekkori élményeinek hatása alól a rendező fél évszázaddal később sem tudott szabadulni, így hát filmbe öntötte azokat. 1990-ben forgatta le a Nagymenőket, amelyet a Keresztapa mellett a legjobb maffiafilmnek tartanak a szakmában, és amely Joe Pescinek hozta meg az Oscar-díjat. Az 1995-ös, hasonló mondanivalójú és témájú Casino is hatalmas sikert aratott.

Mozgalmas karrierje közepette viszontagságos magánéletében továbbra sem sikerült békére lelnie. Időközben ugyanis „elfogyasztott” még két feleséget, köztük Isabella Rossellini színésznőt.

Scorsese 2002-ben készítette el az addigi legdrágább filmjét, a New York bandáit, amely tíz Oscar-jelölést hozott, de díjat egyet sem. A 2006-os A tégla rendezéséért viszont végre valahára neki ítélték az aranyszobrot, 2014-ben pedig A Wall Street farkasának rendezéséért – amelyben bőven fellelhetők önéletrajzi momentumok a részéről – újra jelölték őt a rangos elismerésre.

Túl a hetvenötön is pörög, és meglepetéssel készül a nézőknek

Scorsese olyan fáradhatatlanul pörög jelenleg is, mintha nem is most töltené be a 75-öt. Ahogy befejez egy filmet, már kezdi is az újabbat. Legutóbbi alkotását, a Némaságot állítólag akkora hévvel és energiával forgatta le túl a hetvenen, hogy nemcsak a színészeit inspirálta, hanem mindenkit magával ragadott a szenvedélye, aki csak körülötte volt a munka során.

Idén nyár végén pedig napvilágra került a hír, hogy élete első fantasztikus szuperhősfilmjét is elkészíti producerként, amelyben az örök klasszikus és egyben őrült gonosz, Joker születésének történetét meséli el. A korral egyedül a magánélete látszik lenyugodni. A rendező jelenleg ugyanis az ötödik nejével él, nála páratlan és szokatlan módon, immáron 18 éve. De ki tudja, lesz-e ezúttal happy end?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top