nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Szabadidő
Meghalt Holop Miklós vízilabdázó

Meghalt Holop Miklós vízilabdázó

Az 1948-as londoni olimpián a nyolc meccs közül az első kivételével minden alkalommal játszott, és ezüstérmet szerzett a válogatottal.
NLCafé
f Ajánlom

Meghalt az 1948-as londoni olimpia ezüstérmes vízilabdacsapatának utolsó még élő játékosa, a 92 éves Holop Miklós – közölte a Magyar Olimpiai Bizottság.

Holop Miklós 1925. február 2-án született Budapesten. Eleinte a 110 méteres gátfutással próbálkozott, és csak azután ment le egy osztálytársa hívására a Margitszigetre, a Sportuszodába. Nagyon szívesen járt az edzésekre, hiszen ha úszott, naponta kapott egy pohár tejet és két zsemlét.

1941-től a MAFC II. osztályú, majd I. osztályú vízilabdacsapatát erősítette. Már 1947-ben benne volt a válogatott keretben. A londoni olimpián a nyolc meccs közül az első kivételével mindegyiken alkalommal játszott. Hat győzelem és egy döntetlen után az olaszoktól szenvedett vereséget a magyar csapat, így szerzett ezüstérmet.

1951-ben a berlini főiskolai világbajnokság aranyérmese volt. A Honvéddal megnyerték az 1953-as, az 1954-es, valamint az 1958-as magyar férfi vízilabdakupát. 1947 és 1952 között 12 alkalommal szerepelt a válogatottban. 1947-ben tagja a monte-carlói Európa-bajnokságon negyedik, a párizsi főiskolai világbajnokságon első helyezett csapatnak. 1958-ban visszavonult az aktív sportolástól.

A műegyetemen szerzett vegyészmérnöki diplomát. A Haditechnikai Intézet munkatársa volt, majd 1980-ban vonult nyugdíjba. 1983-ban megözvegyült. Egyetlen fia 1989-ben a családjával Németországban telepedett le, így nagy fájdalmára a négy unokáját általában évente csak egyszer láthatta.

Megosztás Facebookon