Szabadidő

Tuti, hogy te sem tudod, mi az a pirgálás!

Mindenkinek vannak olyan szavai, kifejezései, amelyeket mások nem ismernek. Így aztán mindig lehet egy kicsit tanulni és frissíteni a szókincsünket. Az NLCafé szerkesztősége is összeszedett jó néhány furcsa kifejezést, amit kevesen használnak. Íme!

Az egész úgy kezdődött, hogy az egyik cikkemben leírtam a nyektet igét, ami számomra egyértelmű, de az egyik kolléganőm rácsodálkozott, hogy mit jelent, mert ő sosem hallotta, a noszogat vagy unszol szinonimájaként. Aztán lassan kiderült, hogy mindenkinek vannak ilyen kifejezései, amelyek vagy tájnyelviek, vagy egyszerűen csak valaki elkezdte használni, aztán átment a köztudatba. Ezek közül válogattunk!

Először jöjjenek a kedvenceim: nyígás – ez valami olyasmit jelent, mint a rinyálás, de én még sosem hallottam ezelőtt. Aztán a cirmos macska tájnyelvi kifejezése az iromba macska. Döbbenet és ámulat, sose jöttem volna rá. És a címbéli pirgálás, az bizony a borsóra vonatkozik, és a borsót pirgálni azt jelenti, hogy borsót pucolni. Köszönjük, Somogy megye!

A járkál, mászkál helyett a sasékol is használható, esetleg ugyanitt ajánlom a csampúrozik igét is. És ha a játékbabát szeretnéd helyettesíteni, akkor a mucunáki egy nagyon kevéssé ismert variáció. És jöjjön néhány erdélyi kifejezés is, például a lesöpörni helyett a lepalni, vagy a vágódeszka helyett a lapító.

Mindennap rityekedsz? A kérdés arra irányul, hogy szépítkezel-e? És nem vagy cvíder, vagyis hisztis? Ha igen, akkor mész büntetésbe a sarokba guggolni vagy kukorcolni! Tiszakécskén a bicikli oldalára akasztható fonott kosarat hívják garbónak, Kecskeméten pedig, amikor viritykáltam, mindig azt mondta a nagymamám, hogy béka nő a hasadba. Tiszakécskén ezt már pityizálásnak hívják. Ja, és a szösz arrafelé gyösz.

Hallottátok már azt a kifejezést, hogy beletörik a fű a ruhába? Vagyis összefogja  színét, és zöld lesz. A vajdaságiak patikának nevezik a sportcipőt, főként a Converse-t és társait, azért ez sem mindennapos! Szegeden és környékén a napraforgómagot tányérricának hívják, ezért a szotyizás a ricázással egyet jelent. Szóval ezentúl vehetünk ricát is a szotyi helyett…

Ha te is tudsz hasonlóan érdekes szavakat, vagy tájnyelvi kifejezéseket, akkor írd meg nekünk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top