Szabadidő

Bréking: cuki kiselefánt született a fővárosi állatkertben

Szerdán hajnali három óra után elefántborjú született a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Az újszülöttet egyelőre csak az állatgondozók és az állatorvosok láthatják, a kicsinek és anyjának most nyugalomra van szükségük. Képet azért mutatunk róla.

Megszületett a várva várt kiselefánt szerdán hajnalban, 3 óra 54 perckor a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Az anyaállat és az elefántborjú is egészséges, az újszülött már sikeresen lábra is állt. A gondozók most azt várják, hogy a jövevény megtalálja az emlőket és táplálkozni kezdjen.

Fotó: Fővárosi Állat- és Növénykert/Facebook

A kicsit most még csak az állatgondozók és az állatorvosok láthatják, a nyilvános bemutatkozás időpontját később állapítják meg, ugyanis az újszülöttnek és az anyaállatnak ilyenkor a legteljesebb nyugalomra van szüksége. Maguk a gondozók is csak akkor lépnek be a területre, amikor ez feltétlenül szükséges, egyébként monitoron figyelik az eseményeket. Assamot, az apukát viszont most is megtekinthetik a látogatók. Az Állatkert a kis elefánt iránt érdeklődő közönség türelmét kéri, emlékeztetve arra, hogy az előző elefántborjúnál is másfél hetet kellett várni, amíg a látogatókat először beengedhették az istállóba.

Így teljes az elefántcsalád

Angele, az anyaállat vemhességét már februárban bejelentette az Állatkert azzal a hírrel, hogy az újszülöttre késő ősszel lehet majd számítani. Angele 2001-ben született a franciaországi La Palmyre Állatkertben, ahonnan 2010-ben érkezett Budapestre. Assam, az apa egy évvel idősebb, a Chesteri Állatkertben látta meg a napvilágot. Chesterből előbb a belgiumi Ieper (Ypres) város állatparkjába költözött, onnan pedig 2009 októberében került a magyar főváros állatkertjébe. Angele és Assam nászából már korábban is született egy elefántborjú: Asha 2013. február 14-én jött világra, ő is a városligeti intézmény lakója.

Az állatkerti elefántcsalád legifjabb tagjának születésénél Asha is jelen volt. Technikailag lett volna lehetőség a csaknem ötéves fiatal elefánt különválasztására, ám az állatkerti szakemberek jobbnak látták, ha ő is jelen van kistestvére születésekor. Ez egyrészt megfelel a természetes állapotoknak, hiszen az elefántok a vadonban csordában élnek, ahol a cseperedő fiatalok rendszerint akkor is jelen vannak, amikor anyjuk már a következő borját hozza a világra. De ez a megoldás azért is szerencsés, mert az előző kiselefánt történetesen nőstény, és felnövekedve hasznos lehet a számára, ha láthatja az anyját gyermeknevelés közben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top