Szabadidő

Az ünnepet meg kell védeni! Vagy inkább beszélgetni kéne a gyerekkel?

Fegyverbe, magyarok! Magyar szülők főként! Jön az ünnep, mi meg itt állunk pingvinezve, miközben a kereskedelem elrabolja gyermekeink agyvelejét, és tönkretesz mindent, ami szép és jó. Még szerencse, hogy az ország legfurább nevű szervezete résen van.

Létezik Magyarországon egy furcsa szerveződés, amelynek már a neve zavarba ejti az embert. A FICSAK-ról van szó, a weboldalon látható logó szerint a betűszó feloldása pedig a Fiatal Családosok Klubjának Egyesületét takarja.

Hogy tessék? A klubnak van egyesülete? Hogy is van ez? De akkor miért nem FICSAKE? Na de ne akadjunk fenn ilyen apróságon, elvégre védekezni kell! A Fiatal Családosok Klubjának Egyesületének Alapítványa – egyébként ők azok, akiknek az apáknapi rendezvényéről készült tévériportban egy legendás magyar pornós nyilatkozott értő módon – ezért megalakította az Ünnep-védők (sic!) csapatát, a helyesírás meg ott rohadjon meg, ahol van.

Nem röhög, komolyság van! A Fiatal Családosok Klubjának Egyesületének Alapítványának Szakszervezete ugyanis azért szólít fel mindenkit az Ünnep-védők (konkrétan fáj ezt így leírni) csapatához való csatlakozásra, mert tiltakozik az ellen, hogy – figyelem, erős szavak következnek –

a kereskedelem diktálta űzött tempó miatt ünnepeink devalválódjanak és […] gyermekeink fejében összemosódjon a halottak napja a Mikulás eljövetelével, a Karácsonnyal és az újévvel.

Eddig a felhívás, és akkor most csemegézzünk a Fiatal Családosok Klubjának Egyesületének Alapítványának Szakszervezetének Csoportjának álláspontjából, amelyet, mint írják, több szülő felháborodott megkeresése nyomán fogalmaztak meg. Ez egyébként jó módszer, mert nem kell feltétlenül részletezni, hogy a több szülő az pontosan hányat takar, elég, ha a klub-egyesület-satöbbi környékén két szülő jól kihőbörgi magát.

Az ünnepet meg kell védeni! (Fotó: Tumblr)

Na de a lényeg, szóval a fiatal családos klub-satöbbi tagjai NEM TARTJÁK HELYÉNVALÓNAK, hogy október eljövetelével már feldíszített karácsonyfákkal lehet találkoznia a kirakatokban, az üzletekben pedig úgynevezett szezonális termékekkel támadják a kereskedők az ünnep szellemét, és a sírra való mécsesek mellé helyezett csokimikulásokkal – külön kiemelve, hogy (teremtő, segíts!) ezek közül valamelyik lila tehenes! – képzavart okoznak a gyermekek fejében. Fontos, hogy gyermeket kell írni, mert az mindig sokkal emelkedettebbé tesz egy szöveget, mint a gyerek.

Szóval a fiatal családosok klubjának egyesületének….satöbbi….alapszervezete azt vallja, hogy az

ünnepek identitásunk alappillérei, emberi mivoltunk egyik legszebb megnyilvánulásai, közösségeink tápláló ereje. Az ünnepek összemosása és elértéktelenítése mellett nem mehetünk el szó nélkül, meg kívánjuk védeni azokat!

Az embernek könny szökik a szemébe a következő bekezdéstől, amelyben leírják, hogy „talán mindannyian legszebb gyermekkori emlékeinkként őrizzük a reggelre megtelő csizmácskánkat, vagy a december 24-én, csodálatosan ragyogó fenyőfát és az alatta megbújó ajándékokat. Ahogyan azt a bizonyos kis piros csomagot december 6-án, úgy a karácsonyfát is a megfelelő időben, Szenteste láttuk először – tágra nyílt szemmel, izgalommal teli szívvel.”

Ezek után beviszik a kegyelemdöfést, amikor felteszik a nagy kérdéseket:

Ha nekünk megadatott, miért nem jár a gyermekeinknek? Ki veszi el tőlük? KI VEHETI EL TŐLÜK?

Az utolsó kérdést csak én írtam csupa nagybetűvel, mert ez már annyira drámai, hogy szinte látom a kopár sziklaszirt peremén álló fiatal családosokat, ahogy panaszosan kiáltják a Kárpát-medence levegőjébe.

Szerencsére a FICSAK(EASZsatöbbi) tagjai azért valamelyest (?) racionális emberek, akik saját bevallásuk szerint tisztában vannak a kereskedelem szempontjaival, a blogjukon megjelent toborzó szövegben (az Ünnep-védőkhöz kell csatlakozni, ugye) mégis inkább arra kérik az illetékeseket – akárkik is legyenek ők –, hogy legalább a halottak napja elmúltát várják meg

a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó árucikkek kiállításával, s a Karácsonyt idéző díszítések se jelenhessenek meg ennél korábban.

Ezenkívül azt is el szeretnék érni, hogy a mikuláscsomagokat – még a lila teheneseket is – „úgy rendezzék el, hogy azok egy 110-130 cm magas gyermek számára ne legyenek szemmagasságban, vagy kerüljenek egy emelt peremű polc takarásába”. Je suis 132 centi magas gyerek…

Mindezt egyébként azért, mert a Fiatal Családosok Klubjának Egyesületének Alapítványának Szakszervezetének Csoportjának Uniója szerint a mikuláscsomagok korai kipakolása azt eredményezi, hogy a gyermekekben összekeveredik a halottak napja a karácsonnyal, ráadásul mindez káros hatással van a már említett gyermekek egészséges lelki fejlődésére.

Drága fiatal családosok! Azért ragadtam billentyűzetet, mert a blogotokra felkerült panaszos írás mögött valahol érezhető a jó szándék, de miért kell – megint – fullba tolni? Az Ünnep-védők toborzása mit fog megoldani? Mármint, komolyan, hogy nézne ez ki szerintetek? A gyermekek lelki üdvének védelmére felesküdött ünnepvédők (bocs, nem bírtam többször…) az üzletekben a NEM HELYÉNVALÓ termékkihelyezés után szégyenpecséttel látja el az adott boltot? Beír a panaszkönyvbe, vagy esetleg nekiáll saját kezűleg átrendezni az üzletet?

Ahelyett, hogy szegény, feltétlenül gyermeknek titulált kiskorúak elől ehhez hasonló módszerekkel zárnátok el a lila tehenes csokoládé-télapót, nem lenne jobb inkább értelmesen beszélgetni velük a világ dolgairól? Szerintem nem én vagyok az egyetlen, aki több évtizeddel ezelőtt is látott már karácsonyi díszt októberben vagy mikuláscsomagot novemberben, mégsem okozott ez lelki károkat, mivel szerencsére vannak okos, értelmes szüleim, akik el tudták magyarázni, hogyan működnek a dolgok. Ettől egy jottányival sem lett kevésbé ünnepi a karácsony, és kicsivel sem örültem kevésbé, amikor december 6-án megtaláltam a csomagot az ablakpárkányra helyezett cipőmben.

Egyébként, ha már ennyire aggódtok a gyerMekek egészséges lelki fejlődéséért, akkor hadd kérdezzem meg, szerintetek nem problémás, hogy az ünnep csúcspontján a kisdedek angyali mosollyal az arcukon harapják ketté Szent Miklós püspök csokoládémásának az arcát? Hát amikor Jézus Krisztus feltámadásának az ünnepén pozdorjává zúzzák szerencsétlen – minősített esetben lila tehenes, csak a képzavar végett – csokinyulak fülét? Nem kellene csokifigura-védőket is toborozni, hogy mostantól kizárólag felismerhetetlen formájú csokicuccok készüljenek? Az sem lenne nagyobb hülyeség, mint az Ünnep-védők (ehh…) mozgalma. Ha már mindenáron óvni akarjátok valamitől az ünnepet, inkább azokkal beszélgessetek, akik rave-partira is beillő, epilepsziát okozó fényjátékkal dekorálják ki a házaikat karácsony előtt…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top