Szabadidő

Jövőre is lesz Zsigmond Vilmos Filmfesztivál

Jövő májusban ismét a tavaly elhunyt Oscar-díjas operatőr, Zsigmond Vilmos emlékét őrző, az operatőri munkát fókuszba helyező nemzetközi filmfesztivált rendeznek Szegeden.

Első ízben idén tavasszal rendezte meg a Zsigmond Vilmos Filmfesztivált a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft., hogy a szegedi születésű operatőr és művészete emlékét ébren tartsa, munkásságát, személyiségét minél szélesebb körben megismertesse és ezt a tudást az újabb nemzedékeknek átadja.

A filmes seregszemlére tematikai, technikai, műfaji megkötés és időtartam-korlátozás nélkül olyan 2015. január 1-je után készült alkotásokat várnak, amelyek Zsigmond Vilmos filmjeit, munkáit is jellemező eredeti és kreatív operatőri megoldásokat tartalmaznak. A fesztiválra a világ bármely tájáról jelentkezhetnek versenyzők korhatár nélkül, de a szervezők külön örülnek azoknak a munkáknak, melyek készítésében filmművészetet tanuló, rendező és operatőr szakos hallgatók vettek részt.

Az online nevezéseket 2018. január 21-ig várják. A versenyprogramot operatőrökből, rendezőkből, filmes szakemberekből álló bizottság állítja össze. A május 9-én kezdődő fesztiválon a legjobb alkotásokat Szabó Gábor – az egyetlen, Zsigmond Vilmos rendezte film (Tékozló apa, 1991) operatőre – vezette zsűri választja ki.

A filmek értékelésében még Enyedi Ildikó rendező, Erdély Mátyás operatőr, James Chressanthis amerikai operatőr, rendező, író, producer, valamint Muhi András filmproducer, az Inforg Stúdió alapító tagja vesz részt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top