Szabadidő

Izgalmas vidéki programok az október 23-i hosszú hétvégére

Ha valaki szeretné kihasználni az október 23-i nemzeti ünnep alkalmából a hosszú hétvégét, annak számtalan programlehetőség áll rendelkezésére nemcsak Budapesten, de az egész országban szinte mindenhol.

A hivatalos megemlékezéseken, koszorúzási ünnepségeken túl ez az október 23-i  hosszú hétvége is jó lehetőség arra, hogy együtt kiránduljon, utazzon, egyszóval élményt gyűjtsön a család. Ehhez szeretnénk most segítséget nyújtani programajánlókkal, melyek elsősorban a vidéki városokra vonatkoznak.

1950-es évek falun

A szentendrei skanzen külön programmal készült az október 23-i nemzeti ünnepre. A skanzen egy-egy vidéki települést bemutatva idézi meg, milyenek voltak az ötvenes évek mindennapjai a vidéki Magyarországon. A program egész hétvégén, tehát október 21. és 23. között is látogatható lesz. Olyan élő történelmi helyszínekkel, mint Ásványráró, Jánossomorja (Kisalföld), ahol nagy volt a szökevényforgalom az osztrák határ közelsége miatt, vagy Fadd (Dél-Dunántúl), ahol pedig élelmiszer- és ruhagyűjtés zajlott, és az adományokat teherautóra pakolva vitték fel a budapesti forradalmároknak. Az 50-es évek hétköznapjaival is megismerkedhetnek a skanzenbe látogatók a következő programok során:

  • Diafilmvetítő: Mesék az ’50-es, ’60-as évekből
  • Gombfocikészítés, gombfocibajnokság
  • „A semmiből is finomat” – Takarékos konyha az ’50-es években
  • Rongybabakészítés
  • Játékudvar – golyózás, snúrozás, lemezjátékok és hagyományos népi játékok
  • Falusi kultúrház és könyvtár – korabeli filmhíradók, társasjátékok, kártyajátékok
  • Bányász- és munkásdalok éneklése

Csabai kolbászfesztivál

Hagyományok és újdonságok jegyében rendezik meg október 19–22. között Békéscsabán az igencsak népszerű kolbászfesztivált. Kolbásztöltő versenyek, gasztronómiai csemegék, több korosztályt is érintő koncertek és zenei előadások. A csabai kolbász készítése ma is élő népszokás Békéscsabán. A fesztivál célja, hogy ezekkel a hagyományőrző programokkal közelebb hozza a múlt értékeit az idelátogatók számára.

Hiszen nincs is finomabb, mint egy jó szál csabai! #csabaikolbasz #kolbasz #acsabaicsabanazigazi #gastrofestival #fesztival #csabaikolbaszfesztival

28 Likes, 1 Comments - Csabai Kolbászfesztivál (@csabaikolbaszfesztival) on Instagram: "Hiszen nincs is finomabb, mint egy jó szál csabai! #csabaikolbasz #kolbasz #acsabaicsabanazigazi..."

Hortobágyi Darufesztivál

A Hortobágyi Nemzeti Park jelképe a daru, amely egyben az egyik legféltettebb természeti értékünk is. A daruvonulás az ősz egyik legizgalmasabb természeti eseménye a Hortobágyon. A több tízezer daru naponta ismétlődő, alkonyathoz kötődő mozgásának, a daruhúzásnak a megtekintésére szervez különböző hétvégi túrákat a Hortobágyi Nemzeti Park. A túrákra előzetes bejelentkezés szükséges. Még több infó: ITT

Daruvonulás#Hortobágy#naplemente A flock of common cranes (Grus grus) fly to their night rest at sunset over the Eastern Reservoir near Balmazujvaros, 200 kms east of Budapest, Hungary, October 15, 2017.

52 Likes, 1 Comments - Czeglédi Zsolt (@czegledizsolt) on Instagram: "Daruvonulás#Hortobágy#naplemente A flock of common cranes (Grus grus) fly to their night rest at..."

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top