Szabadidő

Munkatársaik szexuális életére is kíváncsiak voltak a szcientológusok

Miután razziát tartott a Nemzeti Nyomozó Iroda a szcientológia egyháznál, ma 20-20 millió forint bírságot szabott ki az egyházra és annak központi szervezetére a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH).

A NAIH hivatalból vizsgálta a szcientológia egyház és központi szervezete (Magyarországi Szcientológia Vallási Egyesület és Központi Szervezet) adatkezelését, miután több panaszbeadványt is kapott, amelyek alapján valószínűsíthető volt a jogellenes adatkezelés.

Megállapították, hogy a vallási egyesület és központi szervezete megszegte előzetes tájékoztatási kötelezettségét, a célhoz kötött adatkezelés és a tisztességes adatkezelés elvét, valamint az adatbiztonság követelményeit is. Emellett jogalap nélkül kezelték az adatokat, illetve nem adtak a hívőknek megfelelő tájékoztatást az adatkezelésről, és jogellenesen továbbítottak személyes adatokat harmadik országba, ahol védelmük nem volt biztosított. Hasonló súlyú jogsértéssel még nem találkozott a hatóság.

MTI Fotó: Bruzák Noémi

Tavaly decemberben a NNYI 137 dossziét foglalt le a szcientológusoktól, akik már az iskolákba is beszivárogtak. A lefoglalt dokumentumok között voltak úgynevezett PC-dossziék, amelyek a hívők életéről szóló információkat tartalmaztak; voltak etikai dossziék, amelyekben az egyház által elvárt elveknek nem megfelelő cselekményekről gyűjtöttek jelentéseket, és amelyek a vallási egyesület belső igazságszolgáltatásának iratait tartalmazták; voltak a hívőkkel kapcsolatos levelezést, valamint a munkatársakkal kötött megállapodásokat, interjúkat és teszteket tartalmazó dossziék.

Még a szexuális életről is be kellett számolni

A munkatársi dossziékkal kapcsolatban azt állapították meg, hogy a munkatársaknak nagy mennyiségű személyes adatot kell megosztaniuk magukról, az életútkérdőívben például szexuális, baráti kapcsolataikról kell nyilatkozni, és fel is hívják őket arra, hogy legyenek annyira részletesek ennek kitöltésekor, amennyire csak tudnak.

A NAIH vizsgálata megállapította: a szolgáltatások megkezdését megelőzően a vallási egyesület nem nyújt megfelelő tájékoztatást, nem jelöli meg egyértelműen az adatkezelő személyét, szűkszavú az adatkezelés célját illetően, a dossziék pedig rengeteg személyes, különleges adatot tartalmaznak, ezek kezeléséhez azonban pontosabban és követhetőbben kell megjelölni az adatkezelés célját.

Megállapították, a tájékoztatás hiányával olyan információs erőfölény alakul ki az egyház oldalán, amely rendkívüli módon sérti a harmadik személyek személyes adatainak védelméhez és magánéletük tiszteletben tartásához fűződő jogát.

A szcientológus szervezet szerint a hatóság megpróbálja „elpusztítani a szcientológia egyházat”.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top