Szabadidő

Elkészült a világ első nyomtatott biciklis hídja

Óriási 3D nyomtatóval készítették el a hollandok – mégis, kik mások – a világ első ilyen technológiával gyártott biciklis hídját. A nyolc méter hosszú hidat egy kisváros kapta.

Egy Gemert nevű holland településen felavatták a világ első 3D nyomtatással készült biciklis hídját – írja a DutchNews. A nyolc méter hosszú hidat idén júniusban kezdték el nyomtatni, majd pedig szeptemberben helyezték el a patak fölött átívelő építmény elemeit. 

A híd betonból készült, az apró műanyag tárgyakat rétegezve készítő 3D nyomtató óriási változatával dolgoztak az Eindhoveni Műszaki Egyetem és a BAM Infra kivitelező munkatársai. A nyomtató egy centis betonrétegeket fektetett egymásra, így épült fel lassan a híd. 

A BAM igazgatója a nyomtatással elkészített híd három előnyét is megemlítette. Szerinte ezzel az eljárással egyrészt rugalmasabb lett a híd, másrészt megépítése közben nem bocsátottak ki szén-dioxidot, harmadrészt pedig kevesebb betont is használtak fel hozzá. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top