nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Szabadidő
Üzemszerű internetes cenzúráról tárgyal az Európai Bizottság

Üzemszerű internetes cenzúráról tárgyal az Európai Bizottság

Egy uniós törvényjavaslat felhatalmazná a szolgáltatókat arra, hogy a szerzői jogok védelmében internetes cenzúrát vezessenek be azokon az oldalakon, ahol a felhasználók ellenőrizetlenül, maguk tölthetnek fel tartalmakat.
Avatar
NLCafé
f Ajánlom

Épp most tárgyalják Európai Parlamentben azt a digitális közös piac szabályait lefektető irányelvet, amelytől eredetileg az unió versenyképességének megerősödését várják a digitális piacon, viszont az egyik paragrafus bevezeti az internetes cenzúrát, ami a jogvédők szerint aggodalomra adhat okot.

A paragrafus a szerzői jogok védelme érdekében kötelezné a szolgáltatókat arra, hogy automatikus szűrőkkel szondázzák azokat a tartalmakat, amelyeket a felhasználók eddig ellenőrizetlenül töltöttek fel. A törvénymódosítás magával hozhatja a netes cenzúrát.

A törvénymódosítás ellen már tucatnyi szervezet tiltakozott az Európai Bizottság, az Európai Parlament és az Európai Tanács elnökeinél. A tiltakozók szerint ez a terv nemcsak a korábban elfogadott e-kereskedelmi irányelvvel, de magával az Európai Unió Alapjogi Chartájával is ellentétes. Felhívják a figyelmet arra a túlzásra, miszerint ilyen szűrőt még a gyűlöletbeszéd és a terrorizmus ellen harc jegyében sem javasoltak bevezetni az Európai Unióban, pedig ezek azért lényegesen fontosabb ügyek.

A tartalomszűrés kiterjedne videómegosztóktól kezdve blogszolgáltatókon és közösségi oldalakon át online piacterekig és zeneszolgáltatókig minden online szolgáltatásra – írja az Eurológus.

A gyakorlatban a tartalomszűrés azt is jelentené, hogy ha egy megmozduláson jogvédett zene szól, akkor az erről készült felvételt a YouTube-nak törölnie kell, mert szerzői jogokat sért, viszont így sérül az emberek szabad tájékozódáshoz való joga is. A tiltakozók érvelése szerint ilyen alapvető jogokat a szerzői jogok tiszteletben tartása nem korlátozhat.

A törvénymódosító javaslat ellen Magyarország mellett Belgium, Csehország, Finnország, Hollandia, Írország és Németország is tiltakozott.

Civil Díj 2019 Érezted már úgy, hogy tennél – másokért, magadért, egy élhetőbb közegért –, de nincs időd, erőd, energiád, pénzed, lehetőséged? A civil szervezetek bebizonyítják, hogy van. Mindig van még egy kis hely bennünk, az időnkben arra, hogy holnap eggyel tovább lépjünk, mint ahol ma tartottunk. És hogy a mi valóban MI legyen. Hogy egymásban, közösségben is gondolkodjunk. Ha már késznek érzed magad erre, csatlakozz! Ha még nem, akkor csak higgy bennük – és szavazz rájuk! Ki legyen a Civil Díj 2019 közönségdíjasa?


Szavazok!

Megosztás Facebookon