Szabadidő

Budapest Maraton: rekord részvétel és 84 éves futó

Rekordszámú nevező futotta végig a távot a 32. Spar Budapest Maraton. 81 országból több mint ötezer külföldi futó érkezett a versenyre.

A hétvégi 32. SPAR Budapest Maraton Fesztiválon – ami miatt több kerületben is útlezárások voltak – 31.920 futót regisztráltak, ezzel messze megdőlt a korábbi nevezési rekord, mely akkor kicsivel haladta meg a 30 ezret. Az új rekord annyit jelent, mintha Szekszárd minden egyes lakosa jelentkezett volna a versenyre.

Rekord született a külföldi nevezők számában is: a 2 nap során 81 országból 5400-an érkeztek Budapestre. A maratoni mezőny 40 százaléka külföldi volt. Jöttek futók Új-Zélandról, Chiléből és Costa Ricából is. Magyarországról 1033 településről érkeztek jelentkezések, azaz minden harmadik településről. A legidősebb induló a 84 éves Kenyér Imre volt, aki a Theodora 30 kilométeren ért célba.

A 10 km-en hatalmas küzdelem zajlott a korábban olimpián is indult maratonfutó Kovács Tamás és az ausztrál Marantelli között. Végül célfotó döntött a két atléta között: az ausztrálé lett az elsőség.

A maratonon Józsa Gábornak sikerült megvédenie az elsőségét. A nőknél élete első felnőtt magyar bajnoki címét szerezte a pécsi Szabó Tünde.

A női győztes, Szabó Tünde célba ér, MTI Fotó: Bruzák Noémi

Hírességekben sem volt hiány, többek között ott volt a mezőnyben a 11 táv egyikén Storcz Botond, Kiss Gergő, Kozma Dominik, Verrasztó Dávid, Bernek Péter, Dombi Rudolf, Sarka Kata, Rákóczi Ferenc, Vadon János és Váczi Eszter.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top