Szabadidő

Sok millióan benyelték a vírust, miközben pornót néztek

A PornHub felhasználóinak gépei fertőződhettek meg egy kattintásvadászat céljából terjesztett vírussal, miközben felnőttfilmek pörögtek a képernyőkön.

Ha valaki online pornótartalmat néz, az valószínűleg eleve kalkulál azzal, hogy közben mindenféle vírusokat benyelhet a gépe, ezért sokan valószínűleg egy antivírusprogram támogatásával együtt merészkednek fel a felnőttoldalakra. Ugyanakkor most egy a szokásosnál kiterjedtebb víruskampány célozta meg a PornHub felhasználóit, amire sokan nem voltak felkészülve. 

A nemrég felfedezett Kotver nevű, hirdetésekbe bújtatott malware több millió látogató gépét fertőzhette meg a Proofpoint biztonsági szakemberei szerint, a több mint egy évig tartó kampány főleg amerikai, brit, kanadai és ausztráliai felhasználókat érinthetett – írja a 24.hu.

A Kotver fő feladata, hogy a háttérben futva hirdetésekre kattintson, és bevételt generáljon készítőinek. A támadók a Traffic Junky nevű online hirdetési hálózatot használták ki, amely számos pornóoldalon felel a hirdetésekért. A szakemberek szerint olyan felugró reklámokban helyezték el a kártékony kódot, amelyek arra kérték a felhasználót, telepítse böngészőjének legújabb frissítését.

A vírus veszélyes volt, de még így is szerencsésen megúszták a pornófogyasztó felhasználók, mivel a kódot most csak kattintásvadászat céljából használták ki a készítői, de később akár zsarolóvírust is küldhetnek a laikusra, vagy olyan vírust, amely érzékeny adatokat lop az ember gépéről.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top