Szabadidő

Európát is elérheti az újabb trópusi vihar

Akár Európát is elérheti a hét folyamán az Ophelia trópusi vihar. Pesszimista előrejelzések szerint komoly károkat is okozhat.

Az Ophelia névre keresztelt, az Atlanti-óceán térségében tomboló trópusi vihar az előrejelzések szerint a szerdai, csütörtöki napon hurrikánná alakulhat (sebessége meghaladja a 117 km/órát), majd északkeleti irányba továbbhaladva a hét végére elérheti az Ibériai-félsziget partvidékét – írja az Időkép.

Igaz, ekkorra már veszít az erejéből, és legfeljebb trópusi ciklon fázissal rendelkezik majd. Az amerikai NOAA (Nemzeti Éghajlati Adatközpont) előrejelzése szerint a vihar nem jelent veszélyt a szárazföldre, legfeljebb átlagos esőzést, erős, viharos szelet okozhat kontinensünk nyugati partvidékén.

A pesszimistább előrejelzések viszont azt jósolják, hogy a hét végére – súrolva Portugáliát és elérve a Brit-szigetek térségét – károkozó, orkán erejű széllel is járhat, fákat dönthet ki, épületeket rongálhat meg.

Az Ophelia hurrikánná fejlődésével ez lehet a 2017-es szezon 10. hurrikánja. Az idei esztendő 2005 óta a legaktívabb évnek számít, akkor ugyanis 15 trópusi vihar érte el a hurrikán erősséget.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top